Hlavní obsah

Ferrari by pomohl příchod Alonsa, soudí Coulthard

PRAHA

Ještě před týdnem lomili ve stáji Ferrari rukama nad nejhorším vstupem do sezóny za posledních sedmnáct let. A tajně přitom doufali, že Velká cena Číny bude bodem zlomu. Chyba lávky! Mizérie Scuderie pokračuje i po třetím závodě a statistika hovoří jasnou řečí: tohle je nejhorší období italského týmu od roku 1981! Podle bývalého pilota Davida Coultharda spasí Ferrari jen změna managementu a zásah do jezdeckého složení.

Článek

Třináct jezdců dokázalo v úvodních třech závodech letošní sezóny mistrovství světa vozů formule 1 vydolovat alespoň bod. Dokonce i nováček Sébastien Buemi z týmu Toro Rosso už dvakrát okusil sladkou bodovou odměnu. Mezi smutnou sedmičkou, na jejímž kontě dosud svítí nula, je i dvojice z Ferrari, Brazilec Felipe Massa a Kimi Räikkönen z Finska. Změny před závodem v Šanghaji nepomohly, horor pokračuje.

Podle Coultharda, který se na Ferrari zaměřil ve svém sloupku pro britský list Daily Teleraph, by měla italská stáj zvážit personální obsazení v týmu. A to jak v managementu, tak v jezdeckém složení. „Felipeho neznám tak dobře, abych o něm mohl hovořit. Ale Kimiho jsem zažil jako stájového kolegu a mohu říct, že mě nikdy nepřesvědčil o svých schopnostech vést vývoj vozu,“ uvedl vítěz třinácti Velkých cen, který se po minulé sezóně rozloučil s aktivní kariérou a nyní plní v týmu Red Bull roli rezervního jezdce a současně komentuje dění ve formuli 1.

Mladí bossové postrádají tvrdost

„Kimi je samozřejmě zatraceně rychlý pilot. Podle mého názoru by ale Ferrari výrazně pomohl příchod Fernanda Alonsa,“ dodal Coulthard. O příchodu dvojnásobného mistra světa do Scuderie se již několikrát spekulovalo a podle zákulisních informací je prakticky jisté, že by měl španělský pilot obléci rudou kombinézu nejpozději v sezóně 2011. Či ještě dříve.

Podle Coultharda však problémy pramení i ze špatné politiky vedení stáje po odchodu Jeana Todta, který byl strůjcem legendárních úspěchů Michaela Schumachera. „Šéf týmu Stefano Domenicali je mladý, přátelský a příjemný muž. Tyhle ingredience však nejsou pro formuli 1 vhodné,“ je přesvědčen účastník 247 Velkých cen. „Za Todta byste nikdy nezahlédli Kimiho chodit v boxech se zmrzlinou a kolou, tak jako při závodu v Malajsii, když ještě nebyl technicky ukončený,“ doplnil. Slabé vedení však prý nemusí tlačit jen Ferrari. „Podobně se můžeme bavit i o Martinu Whitmarshovi z McLarenu. Jsou tihle mladíci dost tvrdí na to, aby vedli tým formule 1?“ ptá se Coulthard.

Massa bude útočit na hattrick 

Okřídlené rčení praví, že naděje umírá poslední. I ve Ferrari proto věří, že se horečná snaha o prolomení mizerné série musí projevit. A Massa chce usilovat při víkendové Velké ceně Bahrajnu o třetí vítězství v řadě. "V posledních dvou letech mi v Bahrajnu všechno vycházelo. To je dobré znamení," je přesvědčen loňský vicemistr světa.

"Testovali jsme zde před sezónou a vůz se choval dobře. Snad budeme konkurenceschopní, zejména pokud použijeme systém KERS, který se na tomto okruhu bude hodit," uvedl Brazilec. "Prožíváme těžké období. Ale to se jednou musí zlomit. Nejlépe již tuto neděli," dodal s vírou v příjemný dárek k sobotním osmadvacátým narozeninám.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články