Hlavní obsah

Piloti F1 zváží v Rakousku společné pokleknutí proti rasismu

Londýn

Piloti formule 1 proberou před zahájením sezony v Rakousku, jestli všichni společně před prvním závodem pokleknou na podporu boje proti rasismu. Hnutí Black Lives Matter už tímto způsobem podpořili mimo jiné fotbalisté před restartem ligových soutěží v Německu, Anglii a Itálii.

Foto: Albert Gea, Reuters

Mistr světa Lewis Hamilton a stáj Mercedes vstoupí v neděli do nové sezony formule 1 s monoposty v černé barvě.

Článek

"Někteří z jezdců už o tom mluvili," řekl pilot McLarenu Lando Norris. "Pokud to uděláme, měli bychom to udělat společně jako celý startovní rošt. Budeme o tom diskutovat po briefingu jezdců s Asociací pilotů Grand Prix," uvedl.

K hlavním zastáncům myšlenky patří šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton. Britský jezdec tmavé pleti v uplynulých týdnech opakovaně vyzval světové politiky k posílení boje s rasismem a kritizoval formuli kvůli dominanci bělochů v seriálu.

"Uděláme, co budeme moci, abychom ukázali, že máme zájem a respektujeme každého," řekl Norris, jenž na sociálních sítích Hamiltona opakovaně podpořil. "Chci být lepší, než jakýkoliv jiný jezdec, ale každý by měl mít stejnou šanci. Není fér, že se s lidmi zachází různě jen kvůli jejich rase," dodal.

Reklama

Související témata: