Hlavní obsah

Sezonu formule 1 rozšířily závody v Mugellu a Soči

Kalendář letošní sezony formule 1 rozšířily další dva závody. Stáj Ferrari při příležitosti 1000. startu v mistrovství světa uspořádá 13. září na okruhu v Mugellu Velkou cenu Toskánska a o dva týdny později se v Soči uskuteční Velká cena Ruska. Informoval o tom web šampionátu.

Foto: Leonhard Foeger, ČTK/AP

Na zdraví. Vítěz Velké ceny FA Valtteri Bottas z Mercedesu, druhý Charles Leclerc z Ferrari a třetí v cíli, jezdec Mclarenu Lando Norris, a jejich přípitek šampaňským.

Článek

Zatímco Soči je součástí šampionátu od roku 2014, domácí okruh Ferrari v Mugellu přivítá formuli poprvé. Závod v Toskánsku, při kterém slavná stáj oslaví jubilejní 1000. závod v mistrovství světa, se uskuteční týden po Velké ceně Itálie v Monze.

Mugello dosud hostilo pouze šampionát silničních motocyklů, závody nižších automobilových sérií a testovací jízdy Ferrari. Po Monze, Imole a Pescaře jde už o čtvrtý italský okruh, který se ve formuli představí. "Uspořádat v Mugellu závod při příležitosti našeho tisícího závodu je skvělá příležitost," uvedl šéf Ferrari Mattia Binotto.

Přestože sezona kvůli koronaviru začala s řadou bezpečnostních opatření a bez diváků, pořadatelé závodu v Soči počítají s tím, že fanoušky na tribuny pustí. Dokonce už začali prodávat vstupenky. "Bude to neuvěřitelný festival pro nejširší možné publikum," uvedl promotér závodu Alexej Titov.

"Rok za rokem se nám drží držet vyrovnanou návštěvnost a připravujeme pro fanoušky bezpečné podmínky," přidal Titov. V Rusku dosud s nákazou covid-19 zemřelo 11 tisíc lidí a potvrzena byla u 714 tisíc, což je čtvrtý nejvyšší počet nakažených na světě.

Sedm závodů zrušeno

Sezona měla mít původně na programu 22 závodů, ale kvůli pandemii koronaviru bylo sedm z nich zrušeno a začátek mistrovství světa byl o čtyři měsíce odložen. Na začátku června vedení seriálu zveřejnilo upravený kalendář s osmi závody s tím, že další budou přidávány postupně podle situace.

Velké ceny Toskánska a Ruska rozšířily počet potvrzených závodů na deset, všechny se uskuteční v Evropě. Vedení formule doufá, že celkem bude mít omezená sezona 15 až 19 závodů. Ročník by měl skončit v prosinci závody v Bahrajnu a Abú Zabí.

V jednání je také závod v Portugalsku, kde se formule pravidelně jezdila v letech 1984 až 1996. Šanci na uspořádání závodu má také italská Imola a stále je ve výhledu i premiérová Velká cena Vietnamu, která se podle původního kalendáře měla na městském okruhu v Hanoji uskutečnit v dubnu.

Reklama

Související témata: