Hlavní obsah

Hamilton znovu kraloval! VC Británie ovládl již posedmé

Silverstone
Aktualizováno

Velkou cenu Británie formule 1 vyhrál obhájce titulu Lewis Hamilton a upevnil si vedení v průběžném pořadí šampionátu. Pilot Mercedesu a šestinásobný mistr světa si pro sedmou výhru v domácím závodě dojel i s prasklou pneumatikou.

Foto: Ben Stansall, Reuters

Lewis Hamilton ovládl Velkou Cenu Británie

Článek
Fotogalerie

Hamilton v Silverstonu odstartoval z pole position a dlouho to vypadalo, že v nezáživném závodě bez problémů zvítězí, jenže v posledním kole mu praskla přední pneumatika. Pětatřicetiletý Brit vedení se štěstím udržel, připsal si 87. vítězství v kariéře a od vyrovnání rekordu slavného Michaela Schumachera ho dělí čtyři triumfy.

Na druhém místě skončil Max Verstappen, který jen chvíli před Hamiltonovým defektem zajel do boxů, aby vzhledem k více než půlminutové ztrátě na první místo zaútočil na bonusový bod za nejrychlejší kolo. Zastávka v depu pilota Red Bullu nakonec připravila o vítězství, protože do cíle dojel jen šest sekund za Hamiltonem.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Lewis Hamilton ovládl Velkou Cenu Británie F1 i přes velké potíže s pneumatikou v posledním kole.

Třetí příčku obsadil Charles Leclerc z Ferrari, kterému stejně jako Verstappenovi pomohla na stupně vítězů smůla Valtteriho Bottase. Druhý jezdec Mercedesu až do 50. kola držel s bezpečným odstupem druhé místo, ale pak i jeho potkal defekt a nakonec obsadil až 11. pozici. Desátý byl trápící se čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Ferrari.

Hülkenberg ani neodstartoval

Smůlu měl i Nico Hülkenberg, který v pátek na poslední chvíli nahradil v sestavě stáje Racing Point koronavirem nakaženého Sergia Péreze. Mechanici u jeho vozu těsně před startem objevili neopravitelnou závadu a německý pilot do závodu ani nevyjel. Hülkenberg však může dostat další šanci za týden znovu v Silverstonu.

Foto: Frank Augstein, Reuters

Lewis Hamilton ovládl Velkou Cenu Británie F1 i přes velké potíže s pneumatikou v posledním kole. Možná nemohl uvěřit, že závod opravdu vyhrál.

Hamilton, který může vyrovnat i Schumacherův rekord v počtu sedmi mistrovských titulů, vyhrál potřetí za sebou a po čtyřech závodech má na prvním místě šampionátu 88 bodů. Druhý je Bottas s 58 body, třetí Verstappen za ním zaostává o pouhých šest bodů.

Další výhru bude moci Hamilton přidat už za týden opět na okruhu v Silverstonu, kde se pojede Velká cena k výročí 70 let formule 1. Závod v původním kalendáři MS nefiguroval a byl do něj zařazen až poté, co start ročníku odložila a výrazně zkomplikovala pandemie koronaviru.

Velká cena Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:29:51,105
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -5,856
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -18,474
4. Ricciardo (Austr./Renault) -19,650
5. Norris (Brit./McLaren) -22,277
6. Ocon (Fr./Renault) -26,937
7. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -31,188
8. Albon (Thaj./Red Bull) -32,670
9. Stroll (Kan./Racing Point) -37,311
10. Vettel (Něm./Ferrari) -41,857.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.
Průběžné pořadí MS (po 4 závodech):
1. Hamilton 88 b.
2. Bottas (Fin./Mercedes) 58
3. Verstappen 52
4. Norris 36
5. Leclerc 33
6. Albon 26
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 146
2. Red Bull 78
3. McLaren 51
4. Ferrari 43
5. Racing Point 42
6. Renault 32
7. Alpha Tauri 13
8. Alfa Romeo 2
9. Haas 1

Reklama

Související témata: