Hlavní obsah

Formuli 1 v Belgii nejspíš čeká poslední závod s "party módem"

Spa-Francorchamps

Formule 1 bude o víkendu pokračovat Velkou cenou Belgie a možná půjde o poslední závod, kdy budou moci stáje využít speciální nastavení pro kvalifikaci. Šestinásobný šampion Lewis Hamilton z Mercedesu je ale přesvědčený, že ani zákaz tzv. party módu nadvládu mistrovské stáje neukončí.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Velká cena Číny se letos nepojede (ilustrační foto)

Článek

Zákaz měl původně platit už na okruhu ve Spa-Francorchamps, ale byl odložen až na následující Velkou cenu Itálie příští týden. Mercedes tak bude moci v Belgii využít speciální nastavení motoru, díky kterému ovládl všechny kvalifikace v dosavadním průběhu sezony. Dvakrát z pole position odstartoval Valtteri Bottas, čtyřikrát Hamilton.

"Už dlouho se nás snaží zpomalit, ale myslím, že to nepřinese výsledky, které si od toho slibují," uvedl šestinásobný mistr světa Hamilton, který vede průběžné pořadí šampionátu se ziskem 132 bodů. Na druhém místě je Max Verstappen z Red Bullu, jenž už ale zaostává o 37 bodů.

Verstappen v posledních závodech dokázal Mercedes jako jediný ohrozit a před třemi týdny dokonce vítězstvím v Silverstonu narušil jeho nadvládu v sezoně. Pomohly mu k tomu problémy mistrovské stáje s pneumatikami, ale ty by se vzhledem k počasí a trati v Belgii neměly opakovat.

Sám Verstappen navíc zdůraznil, že rychlý okruh ve Spa-Francorchamps bude svědčit silným mercedesům. "Neočekávám, že bychom z toho udělali náš nejoblíbenější okruh v sezoně. Ale uděláme pro vítězství všechno, stejně jako v ostatních závodech," prohlásil.

Náročný víkend čeká také Charlese Leclerca z Ferrari, protože loni si v Belgii dojel pro první vítězství v kariéře jen den poté, co se na okruhu ve Spa-Francorchamps při závodě formule 2 zabil jeho kamarád Anthoine Hubert. "Nebude to snadný návrat, budu na něj (Huberta) celý víkend myslet," uvedl Leclerc.

Velkou cenu Belgie, která se stejně jako předchozí závody v sezoně pojede kvůli opatřením proti šíření koronaviru bez diváků, odstartují páteční tréninky. Kvalifikace je na programu v sobotu od 15 hodin, nedělní závod odstartuje v 15:10.

Reklama

Související témata: