Hlavní obsah

Charouz bude testovat formuli pro Renault, je náhradníkem F1

Český závodní jezdec Jan Charouz nastupuje cestu do Formule 1. Ve svých dvaadvaceti letech se stal oficiálním testovacím a náhradním jezdcem týmu Renault F1. Stáj budou v šampionátu F1 v roce 2010 reprezentovat závodní jezdci Robert Kubica a Vitalij Petrov, jako testovací a náhradní jezdci byli vybráni Ho-Pin Tung a Charouz, jenž bude současně startovat ve Světové sérii Renault.

Foto: BPA/Petr Frýba

Automobilový závodník Jan Charouz

Článek

Charouz se již etabloval jako špičkový jezdec sportovních vozů, když v roce 2009 zvítězil v Le Mans Series s týmem Aston Martin Racing. Předtím se úspěšně věnoval formulovým sériím a v roce 2006 se stal vítězem šampionátu F3000 International Masters. Do F1 se chce dostat přes Světovou sérii Renault, která je společně s GP2 považována za přímý předstupeň královské třídy a český jezdec v ní bude hájit barvy britského týmu P1 Motorsport.

Současně bude Charouz jako testovací a náhradní jezdec absolvovat testy monopostu Renault. Zároveň může nastoupit do pátečních volných tréninků před Grand Prix v oficiálních barvách Renaultu a v případě potřeby také do závodu. Jan Charouz bude s týmem Renault F1 úzce spolupracovat, aby poznal fungování týmu Formule 1, a bude se rovněž účastnit jeho propagačních akcí.

„Možnost být členem jezdeckého programu, resp. jezdecké sestavy týmu F1 je snem každého mladého jezdce. Je pro mě velkou ctí, že jsem tuto šanci dostal. Pomůže mi v rozvoji mých jezdeckých dovedností a budu mít možnost poznat, jak funguje tým Formule 1. Toho, že budu součástí takového týmu, jakým je Renault, si velmi cením a udělám všechno proto, abych týmu oplatil důvěru, kterou ve mě vložil," prohlásil na svých internetových stránkách Charouz.

Zároveň se těší na spolupráci s jezdci týmu. "S Robertem Kubicou jsem se setkal v závodech motokár v Itálii asi před deseti lety. S Vitalijem Petrovem se znám, protože v minulosti startoval také v týmu Charouz Racing System a dobře znám i Ho Pin Tunga, závodili jsme proti sobě v A1GP. Také je skvělé, že budu mít příležitost účastnit se meetingů inženýrů a briefingů a poznám zevnitř, jak tým funguje," dodal.

Jan Charouz se stane třetím českým jezdcem, který získal oficiální status testovacího jezdce Formule 1. Jako prvnímu Čechovi se to podařilo Tomáši Engemu, který v letech 1999 a 2000 plnil roli oficiálního testovacího a náhradního jezdce v týmu Jordan a v roce 2001 absolvoval s týmem Prost Acer tři Velké ceny Formule 1 (Grand Prix Itálie, Grand Prix USA a Grand Prix Japonska). V roce 2003 se stal oficiálním testovacím a náhradním jezdcem týmu F1 Jordan Ford Jarek Janiš.

Reklama

Související témata: