Hlavní obsah

V týmu F1 Williams skončí po 43 letech zakladatelská rodina

Grove

Claire Williamsová odejde po víkendové Velké ceně Itálie v Monze z vedení týmu formule 1 Williams. Po 43 letech a téměř 750 závodech tak skončí éra rodiny Williamsových v jedné z historicky nejúspěšnějších stájí. Aktuálně trápící se tým v srpnu koupila americká společnost Dorilton Capital.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nicholas Latifi ve williamsu při tréninku na Velkou cenu Belgie ve Spa.

Článek

"Nebylo to lehké rozhodnutí, ale chtěla jsem ho udělat, aby Dorilton jako noví majitelé mohli začít s čistým stolem. Budoucnost týmu je zajištěna, takže tohle je pro nás ten správný okamžik na odchod ze sportu," uvedla Williamsová, jež vedla stáj od roku 2013 místo svého otce Franka, který nyní také odchází.

Frank Williams založil tým v roce 1977 a od jeho vstupu do F1 získala stáj sedm mistrovských titulů mezi jezdci a devět prvenství v Poháru konstruktérů. Na další titul však Williams čeká už od roku 1997, kdy triumfoval Jacques Villeneuve, a v minulých dvou sezonách skončil v hodnocení týmů poslední.

V monopostech Williams v minulosti jezdila slavná jména formule 1 jako Alain Prost, Nelson Piquet či Ayrton Senna, velkou popularitu si tým v domovské Británii získal díky mistrům světa Nigelu Mansellovi a Damonu Hillovi. Williams má na kontě 114 vítězných Velkých cen a je třetím nejdéle fungujícím týmem v MS.

Reklama

Související témata: