Hlavní obsah

Racing Point stáhl odvolání proti trestu za kopírování Mercedesu

Vedení stáje formule 1 Racing Point stáhlo své odvolání v kauze kopírování částí vozů od mistrovského Mercedesu. Začátkem srpna za to dostal Racing Point pokutu 400 tisíc eur (10,5 milionu korun) a přišel o 15 bodů v Poháru konstruktérů. Během dnešní Velké ceny Itálie v Monze nicméně oznámil, že už se bránit nebude.

Foto: Miguel Medina, ČTK/AP

Vedení stáje formule 1 Racing Point stáhlo své odvolání v kauze kopírování částí vozů od mistrovského Mercedesu

Článek

Komisaři mezinárodní federace FIA po vyšetřování dospěli k závěru, že vozy Racing Pointu pilotů Sergia Péreze a Lance Strolla využívaly větrání předních a zadních brzd, které tým nevyvinul sám, nýbrž že design okopíroval z loňského modelu Mercedesu. Upozornil na to konkurenční Renault. Ten se později odvolal, neboť se mu sankce zdály příliš mírné, ale pak protest stáhnul.

Stejně tak učinil potrestaný tým, s vysvětlením, že je to v zájmu sportu. "Předpisy dříve nebyly dostatečně jasné a my je neporušili záměrně. Tato nejednoznačnost už je vyřešena, proto jsme v zájmu sportu odvolání stáhli," uvedlo vedení Racing Pointu.

Stejně jako Renault se rozhodlo dále neprotestovat proti výši trestu ani Ferrari. Původně se chtěly připojit i stáje Williams s McLarenem, ale nakonec se spokojily s ujištěním, že budou zavedena nová jasná pravidla pro možné další takové případy.

Reklama

Související témata: