Hlavní obsah

Racing Point se odvolal proti trestu za kopírování od Mercedesu

Stáj formule 1 Racing Point se odvolala proti trestu za kopírování komponentů od mistrovského Mercedesu. Protest podaly také týmy Ferrari a Renaultu, kterým se naopak pokuta 400 tisíc eur (10,4 milionu korun) a odečtení 15 bodů v Poháru konstruktérů zdály příliš mírné.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Lance Stroll, kanadský pilot stáje Racing Point na trati v Silverstone.

Článek

Racing Point byl potrestán za okopírování větrání předních a zadních brzd od Mercedesu. Navzdory pokutě a odečtu bodů však může stejné vozy používat i nadále, protože podle Mezinárodní automobilové federace (FIA) se provinil pouze proti sportovním a ne technickým pravidlům.

Majitel stáje Lawrence Stroll se už dříve proti trestu velmi ostře ohradil a snahu konkurenčních stájí o navýšení trestu označil za nechutné nesportovní chování. Jakékoli pochybení odmítli i představitelé Mercedesu, který Racing Pointu dodává motory a převodovky.

Stáje Ferrari a Renault se mimo jiné odvolaly i kvůli tomu, aby FIA ujasnila, do jaké míry je možné části vozů kopírovat. "Budeme s FIA usilovně pracovat na jasných a vymahatelných pravidlech, které zajistí, aby si týmy v ročníku 2021 vyvíjely aerodynamické prvky samy," uvedl na webu formule 1 Renault.

K protestu se původně chtěly připojit i týmy McLarenu a Williamsu, ale nakonec tak neučinily. Podle prohlášení obou stájí jim stačí ujištění, že vedení šampionátu připraví nová jasná pravidla pro budoucí možné případy.

Reklama

Související témata: