Hlavní obsah

Blázinec, Hamiltona brzdí od rekordu vlastní stáj!

Úsměvný paradox. Jako by Mercedes hájil rekord svého bývalého jezdce Michaela Schumachera před svým současným lídrem Lewisem Hamiltonem... Obhájce titulu mistra světa formule 1 se v Soči nedočkal 91. vítězství, kterým by Schumiho maximum vyrovnal. Podruhé během tří závodů ho o šanci na triumf připravila chyba vlastní stáje.

Foto: Maxim Shemetov, ČTK/AP

Lewis Hamilton nebyl po závodě v Soči právě nadšený...

Článek

Lewis Hamilton nezažil v Soči ideální závod. Po startu z pole position dojel do cíle třetí a důvodem je desetivteřinová penalizace.

Trest inkasoval závodník Mercedesu za obvyklý manévr, kterým si chtěl před závodem během výjezdu z boxů nacvičit start. Hamilton tak ovšem učinil mimo zónu, která je k tomu určená.

„Musím se podívat na pravidla, co přesně jsem udělal špatně. Jsem si jistý, že nikdo v minulosti za něco tak směšného nedostal dvě pětisekundové penalizace. Nikoho jsem neohrozil. V průběhu let jsem tohle udělal na milionu tratí a nikdo se nad tím nepozastavil," ulevil si Hamilton v rozhovoru pro Sky Sports F1.

Všech deset vteřin si odpykal během pitstopu v 17. kole. Hamilton tak přišel o svou pozici a musel se probíjet dopředu.

Před zkouškou startu se přitom týmu vysílačkou ptal, zda ji může absolvovat na daném místě, a dostal kladnou odpověď.

„Samozřejmě, že jsou penalizace přísné, což se dá čekat. Snaží se mě zastavit, ale to je v pořádku. Skloním hlavu, budu se soustředit a uvidíme, co se stane," stěžuje si Hamilton na stevardy.

Předminule ve Velké ceně Itálie dostal pětatřicetiletý Brit penalizaci, že vjel do depa, i když byla boxová ulička uzavřena. Tým ho varoval příliš pozdě.

Seberou mu pilotní řidičák...?

Kromě časové penalizace dostal Hamilton v Soči za svůj prohřešek také dva trestné body a už jen dva by ho dělily od distance na jednu Velkou cenu. Komisaři však po závodě tento postih zrušili.

Trestné body se budou škrtat až během listopadové VC Turecka.

Foto: Pavel Golovkin, Reuters

Lewis Hamilton dojel na třetím místě

Hamilton se tak dostává pod tlak. Stačí, aby inkasoval ještě čtyři a následovat bude automatický distanc pro jednu Velkou cenu. V takovém případě by ho asi nahradil rezervní pilot Stoffel Vandoorne.

První dva body inkasoval Hamilton za kolizi s Alexem Albonem v Brazílii 2019. Další čtyři dostal letos v Rakousku. Dva za porušení pravidel o žluté vlajce v kvalifikaci a dva za zasažení Albona v závodě. Během VC Itálie pak vjel do pitlane během jejího uzavření (2 body) a nyní přišel nepovolený nácvik startů.

V olympijském Soči vyhrál Hamiltonův kolega z Mercedesu Valtteri Bottas z Finska před Nizozemcem Maxem Verstappenem z Red Bullu.

Reklama

Související témata: