Hlavní obsah

VIDEO: Byl jsem jen bezmocný pasažér a čekal na náraz, přiznal Webber

PRAHA/VALENCIE

Nebál se přiznat, že v něm byla malá dušička. Však také nebylo divu. Mark Webber se v neděli ve Valencii postaral o názornou demonstraci úrovně bezpečnosti současné formule 1, když po hrůzném průletu nad tratí a nárazu do ochranné bariéry z pneumatik bez problémů vystoupil ze sešrotovaného monopostu.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Pilot stáje Red Bull Mark Webber

Článek

Jen pár okamžiků předtím ale asi všichni fanoušci formule 1 zatajili dech. Pilot stáje Red Bull v nejrychlejší části okruhu při rychlosti přes 300 km/h zavadil o vůz pomalejšího Heikkiho Kovalainena, vznesl se do vzduchu a dopadl hlavou dolů na asfalt. Vůz se poté obrátil zpět na kola a doklouzal až k bariéře, kde se konečně zastavil.

Záhy na to z nepojízdného vraku vylétl volant a posléze i ochranný systém HANS, čímž dal Webber najevo, že z karambolu vyvázl bez vážného zranění. „Jakmile došlo ke kontaktu, bylo mi jasné, že to je těžký karambol. A že já jsem jen bezmocný pasažér. Nezmůžete vůbec nic, ovlivnit směr letu, sílu nárazu. A že to byly šlupky! I když ta rána o zem nebyla tak strašná, měl jsem vysokou dopřednou rychlost,“ líčil otřesený australský pilot po havárii. „Když jsem se vznesl do vzduchu, vyskočilo mi v hlavě, co asi bude v novinách za titulky,“ přidal zvláštní vzpomínku třiatřicetiletý závodník.

Jen o pár chvil později ale Webber věděl, že tentokrát odvedl anděl strážný dobrou práci. „Měl jsem trochu strach, abych nepřišel o Velkou cenu Británie v Silverstonu. Ale až na pár modřin a škrábanců to bude v pohodě,“ vyprávěl s ulehčením. Australský jezdec skončil vůbec poprvé v letošní sezóně bez bodů a z průběžného čtvrtého místa ztrácí v polovině mistrovství světa 24 bodů na vedoucího Lewise Hamiltona z McLarenu. Což při současném bodovém systému není nijak tragické manko...

„Zůstávám bezbřehým optimistou. Jsme v polovině šampionátu a rveme se o titul. A půjdeme po něm dál,“ poznamenal bojovně naladěný Webber, který se při karambolu rozloučil s šasi, na němž vyhrál závody v Monaku a Barceloně. „Bylo dobré. Bylo vítězné a navíc mě uchránilo i od vážnějších zranění,“ připomněl svůj vůz.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint