Hlavní obsah

Hamilton za Schumacherovým rekordem vyrazí z druhého místa

Aktualizováno

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Eifelu F1 vyhrál pilot Mercedesu Valtteri Bottas z Mercedesu. Finského závodníka v první řadě doplní týmový kolega a obhájce titulu Lewis Hamilton, který může 91. vítězstvím v kariéře vyrovnat rekord sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera.

Foto: Bryn Lennon, Reuters

Valtteri Bottas na trati během kvalifikace v Nürburgringu.

Článek

Z druhé řady odstartují Max Verstappen ze stáje Red Bull a Charles Leclerc z Ferrari. Do poslední části kvalifikace pro desítku nejrychlejších se už posedmé nevešel druhý pilot Ferrari Sebastian Vettel. Německý jezdec obsadil jedenáctou příčku.

Mistrovský Mercedes díky Bottasovi odstartuje z prvního místa i do jedenáctého závodu sezony, před kterým piloti přišli kvůli špatnému počasí o oba páteční tréninky. Okruh, kam se formule 1 vrátila po sedmi letech, si tak vyzkoušeli až v dnešním třetím tréninku.

Verstappen pole position neudržel

Bottas si pro třetí pole position v ročníku dojel časem 1:25,269 a po dva týdny starém triumfu ze Soči bude usilovat o druhé vítězství za sebou a třetí v sezoně. Šestinásobný mistr světa Hamilton, který vede průběžné pořadí šampionátu o 44 bodů právě před Bottasem, na druhé příčce zaostal o 256 tisícin.

Až se třetím místem se musel spokojit Max Verstappen, přestože v závěrečné části kvalifikace dlouho vedl. V posledním kole se ale před něj dostaly oba mercedesy a pilot Red Bullu nakonec na nejrychlejšího Bottase ztratil 293 tisícin sekundy.

Z posledního místa odstartuje Nico Hülkenberg, který jen chvíli před kvalifikací nahradil v týmu Racing Point nemocného Lance Strolla. O příčku lepší byl nejstarší pilot ve startovním poli a mistr světa z roku 2007 Kimi Räikkönen, který v Soči vyrovnal rekord Rubense Barrichella v počtu závodů a v neděli se může 323. startem v pořadí osamostatnit.

Nedělní Velká cena Eifelu, pojmenovaná po vrchovině na západě Německa, odstartuje ve 14:10.

Kvalifikace na GP Eifelu na Nürburgringu
1. Bottas (Fin./Mercedes)1:25,269
2. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,256
3. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,293
4. Leclerc (Mon./Ferrari)-0,766
5. Albon (Thaj./Red Bull)-0,778
6. Ricciardo (Austr./Renault)-0,954
7. Ocon (Fr./Renault)-0,973
8. Norris (Brit./McLaren)-1,189
9. Pérez (Mex./Racing Point)-1,435
10. Sainz (Šp./McLaren)-1,440

Reklama