Hlavní obsah

VIDEO: Putin se proháněl u Petrohradu ve vozu formule 1

MOSKVA

Ruský premiér Vladimir Putin v neděli usedl za volant vozu formule 1 a po několik hodin se rychlostí až 240 kilometrů za hodinu proháněl po uzavřené trase u Petrohradu. Šéf vlády minulý měsíc dosáhl uzavření smlouvy, podle které se Rusko dočká první Velké ceny F1 v roce 2014 v černomořském letovisku Soči. Zde se ve stejném roce uskuteční i zimní olympiáda.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin v monopostu formule 1

Článek

Premiér, v závodní kombinéze a v přilbě ozdobené státním znakem, si "závodnickou"" premiéru odbyl ve voze, ve kterém nejspíše jezdil dosud jediný ruský pilot v královské motoristické disciplíně Vitalij Petrov. Ještě před jízdou Putin žertoval s mechanikem, že kabina monopostu je těsnější než u záporožce, lidového vozu sovětské éry. Na trase dostal podle ruských agentur smyk, který však zvládl. Zážitek si pochvaloval.

Bývalý agent tajné služby Putin si cílevědomě pěstuje image dobrodruha. V minulosti už letěl v nadzvukové stíhačce, sestoupil na palubě ponorky do vodních hlubin či na Sibiři s puškou v ruce stopoval tygry. Letos v létě také usedl do kabiny hasičského letounu a před televizními kamerami osobně pomáhal hasit lesní požáry, které připravily o život desítky Rusů.

Pohroma se nijak neprojevila na Putinově popularitě. Poslední průzkumy ale naznačují, že v oblibě už premiéra takřka dostihl prezident Dmitrij Medveděv. Oba politici zatím "nevylučují", že se v roce 2012 budou ucházet o nejvyšší úřad, ale kandidaturu oficiálně neohlásili.

I Putinovy úspěchy na poli sportovní diplomacie podle některých komentátorů věští, že hodlá olympiádu a závody F1 sledovat zase z čela státu. A to se premiér nyní snaží pro Rusko získat i mistrovství světa ve fotbale, buď v roce 2018 či 2022. Příští mandát nového ruského prezidenta bude šestiletý.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint