Hlavní obsah

Hoří, červené vlajky! Tréninky v Portimau vyhrál Bottas, Verstappen se Strollem bourali

Aktualizováno

Pilotům Maxi Verstappenovi z Red Bullu a Lanci Strollovi z Racing Pointu hrozil trest za vzájemnou kolizi v pátečním druhém tréninku na Velkou cenu Portugalska formule 1. Nicméně vedení závodu se rozhodlo piloty netrestat. Po incidentu musel být trénink podruhé přerušen, poprvé byl pozastaven poté, co začal hořet vůz Pierra Gaslyho z Alpha Tauri.

Foto: Pool, Reuters

V trénincích na Velkou cenu Portugalska formule 1 byl nejrychlejší Valtteri Bottas.

Článek
Fotogalerie

Nejrychlejší byl v obou dnešních trénincích Valtteri Bottas z Mercedesu. Dopoledne zaznamenal čas 1:18,410 a týmového kolegu a šestinásobného mistra světa Lewisa Hamiltona, na kterého v průběžném pořadí šampionátu ztrácí na druhé příčce 69 bodů, porazil o 339 tisícin.

V rychlejší odpolední části Bottas výkonem 1:17,940 o šest desetin porazil Verstappena. Hamilton, který bude v Portimau útočit na 92. vítězství v kariéře a může se osamostatnit v čele historického pořadí před Michaelem Schumacherem, byl s odstupem 1,4 sekundy až osmý.

Ke kolizi Verstappena se Strollem došlo při vjezdu do zatáčky za cílovou rovinkou a oba jezdce si předvolalo vedení závodu. "Zatočil přesně ve chvíli, kdy jsem se k němu blížil. Překvapilo mě to a neměl jsem kam uhnout," řekl Verstappen. "Jsem si na sto procent jistý, že zatímco Max Lance viděl, Lance nemohl vědět, že tam Max je," přidal šéf Racing Pointu Otmar Szafnauer.

Vzrušujícím momentem druhého tréninku byl také požár auta AlphaTauri Pierra Gaslyho.

"Všechno se semlelo velmi náhle. Pět sekund před požárem mi najednou všechno selhalo. Ovládání i veškerá elektrika v autě," líčí Gasly. "Musíme to prozkoumat a zjistit, co se vlastně stalo. V zadní části auta vypukl požár a všechno tam shořelo. Musíme pochopit důvod."

Podle inženýra Jonathana Eddollse šlo o blackout. "Vypukl tam požár a musíme všechno podrobně prozkoumat."

Přípravu na Velkou cenu Portugalska, která se jede po 24 letech a na okruh v Portimau zavítá závod formule 1 úplně poprvé, zkomplikoval stájím i dodavatel pneumatik Pirelli. První půlhodina druhého tréninku byla totiž věnována testům nově vyvíjených pneumatik.

Výsledky tréninků Velké ceny Portugalska formule 1
První trénink:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:18,410,
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,339,
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,781,
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,899,
5. Albon (Thaj./Red Bull) -0,955,
6. Sainz (Šp./McLaren) -1,031.
Druhý trénink:
1. Bottas 1:17,940,
2. Verstappen -0,595,
3. Norris (Brit./McLaren) -0,803,
4. Leclerc -0,898,
5. Sainz -1,173,
6. Vettel (Něm./Ferrari) -1,235.

Reklama

Související témata: