Hlavní obsah

Kubica zahájil rehabilitaci, s poraněnou rukou už lehce cvičí

PRAHA/PIETRA LIGURE

Šestnáct dnů po vážné havárii, při níž málem přišel o pravou ruku, a sérii těžkých operací začal pilot formule 1 Robert Kubica pod dohledem lékařů z nemocnice v italském městě Pietra Ligure s rehabilitací. Podle specialisty na chirurgii ruky Igora Rossella je šestadvacetiletý závodník v dobré psychické kondici a po operacích nenastaly žádné komplikace.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Polský závodník Robert Kubica

Článek

Kubica absolvoval poslední operaci minulý týden, kdy mu lékaři dali dohromady loket, a před dvěma dny byl propuštěn z jednotky intenzivní péče. „Tím, že opustil JIP, mohl zahájit rehabilitaci. Nyní je umístěn na samostatném pokoji, kde už začal s lehkým cvičením. Lehce ohýbal prsty,“ popsal Rossello.

Podle italského specialisty se Kubicovi pomalu vrací do ruky cit. „Viděl jsem ho ráno a vypadal velice dobře. S ohledem na to, čím si prošel… Dobrá zpráva je, že po operacích nenastaly žádné komplikace. Už nemá ani bolesti a po psychické stránce je na tom velice dobře. Už se nemůže dočkat, až se pustí do rehabilitačního procesu naplno,“ líčil Rosselo.

Stále však není jisté, jak dlouho ještě pilot stáje Lotus Renault na rehabilitační jednotce v nemocnici na pobřeží Středozemního moře zůstane. „To je těžké. Pár týdnů jej tu chceme ještě mít, abychom mohli podrobně monitorovat průběh rehabilitace. Navíc stále hrozí nebezpečí infekce. Víc uvidíme za dva týdny, pak rozhodneme co dál“ dodal Rossello.

Kubica v prvním rozhovoru po havárii uvedl, že by se chtěl vrátit do kokpitu ještě v letošním roce.

Reklama

Související témata: