Hlavní obsah

Hamiltona nahradí v Sáchiru Russell, Mercedesu ho půjčil Williams

Aktualizováno

Mistra světa formule 1 Lewise Hamiltona nahradí ve víkendové Velké ceně Sáchiru krajan George Russell, kterého do mistrovského Mercedesu uvolnila stáj Williams. Russellovo místo v předposledním závodě sezony zaujme další Brit Jack Aitken. Testovacího jezdce Williamsu čeká v 25 letech debut v královské motoristické třídě.

Foto: Profimedia.cz

George Russell nahradí Lewise Hamiltona

Článek

Hamilton po nedělním vítězství v Bahrajnu přijde o druhý závod na tamní trati po pondělním pozitivním testu na koronavirus. Kvůli němu se ocitl v desetidenní karanténě a je otázkou, jestli stihne finále šampionátu příští týden v Abú Zabí. Suverén sezony nicméně už v listopadové turecké Grand Prix získal rekordní sedmý titul světového šampiona.

Dvaadvacetiletý Russell prošel v Mercedesu juniorským programem a hovoří se o něm jako o možném nástupci Hamiltona. "Obrovské díky Mercedesu za důvěru. Lewise nemůže nikdo nahradit, ale v jeho nepřítomnosti udělám pro tým všechno," uvedl Russell v prohlášení.

Možnost startu v mistrovské stáji poskytne šampionovi formule 2 z roku 2018 šanci na premiérový bodový zisk. Ve Williamsu, s nímž Mercedes spolupracuje jako dodavatel motorů, k němu měl během dvouletého působení nejblíže vloni v Hockenheimu a letos v Mugellu, kde skončil hned za bodovanou desítkou jedenáctý.

Russell dostal přednost před oficiálním náhradním jezdcem Mercedesu Stoffelem Vandoornem z Belgie. "Pro nás to představuje milník, protože vůbec poprvé půjde na start za tovární tým člen našeho juniorského programu," konstatoval šéf motorsportu Mercedesu Toto Wolff.

Aitkena čeká závodní premiéra v F1. Dosud při soutěžním víkendu absolvoval z pozice oficiálního testovacího jezdce pouze první trénink před červencovou Velkou cenou Štýrska, kde nahradil právě Russella. V Sáchiru bude týmovým kolegou Kanaďana Nicholase Latifiho. Williams dosud jako jediný z deseti týmů v sezoně F1 nebodoval.

Reklama