Hlavní obsah

Náhradník překvapil i v kvalifikaci na Velkou cenu Sáchiru! Vyhrál ale Bottas

Sáchir/Praha
Aktualizováno

Kvalifikaci na Velkou cenu Sáchiru formule 1 vyhrál Valtteri Bottas z Mercedesu. Vedle něj se do první řady v nedělním závodě postaví jeho dočasný týmový kolega George Russell, který v Bahrajnu v německé stáji nahradil nemocného již jistého mistra světa Lewise Hamiltona.

Foto: Kamran Jebreili, Reuters

Brit George Russell vládl tréninkům na Velkou cenu Sáchiru.

Článek

Bottas si na kratším okruhu, než na jakém se na stejném místě před týdnem jela Velká cena Bahrajnu, dojel pro pátou pole position v sezoně výkonem 53,377. Russella, který se do Mercedesu přesunul z Williamsu poté, co sedminásobný mistr světa Hamilton měl pozitivní test na koronavirus, porazil o 26 tisícin.

Dvaadvacetiletý Russell, jenž v Sáchiru vyhrál oba páteční tréninky, přestože se musel vyrovnávat s novým vozem, si připsal nejlepší kvalifikační výsledek v kariéře a má velkou šanci poprvé v kariéře bodovat. Jeho dosavadním maximem v kvalifikaci i v závodě bylo jedenácté místo.

"Bylo to neuvěřitelně dramatické. Navíc jsem se toho musel tolik naučit, protože na začátku jsem se ve voze cítil úplně mimo," řekl v televizním rozhovoru Russell. "V podstatě jsem se musel odnaučit všechno, co jsem se naučil ve Williamsu, a začít tady úplně znova," uvedl. "Trochu mě mrzí, že jsem nezískal pole position, ale kdybyste mi před týdnem řekli, že tady budu startovat z druhého místa, nevěřil bych vám. Ale dostat se na poslední chvíli na druhé místo a být těsně za Valtterim je skvělé. Uvidíme, co z toho bude zítra," dodal.

"Nebylo snadné tady z auta dostat potřebný výkon. Můžeme se od toho odrazit, ale pořád je to pro závod trochu neznámá, protože tahle trať je jak z Mickey Mouse," přidal Bottas, který ze čtyř pole position v sezoně dokázal jen jednu proměnit ve vítězství.

Ze třetího místa odstartuje Max Verstappen z Red Bullu. Za Bottasem, se kterým bojuje o druhé místo v konečném pořadí a dva závody před koncem sezony na pilota Mercedesu ztrácí 12 bodů, zaostal o 56 tisícin. Čtvrtým místem překvapil Charles Leclerc z Ferrari.

Kvalifikace na GP Sáchiru, závod MS vozů formule 1:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 53,377
2. Russell (Brit./Mercedes) -0,026
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,056
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,236
5. Pérez (Mex./Racing Point) -0,413
6. Kvjat (Rus./Alpha Tauri) -0,529
7. Ricciardo (Austr./Renault) -0,580
8. Sainz (Šp./McLaren) -0,633
9. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -0,777
10. Stroll (Kan./Racing Point) -0,823.

Reklama

Související témata: