Hlavní obsah

Vettel slavil titul málo, chce se soustředit na zbytek sezóny F1

SUZUKA

Jen chvíli mohl Němec Sebastian Vettel slavit svůj druhý titul mistra světa formule 1, nyní už musí opět začít myslet na víkendové pokračování seriálu v Koreji. Nejmladší dvojnásobný šampion v historii si dopřál prý ne moc divoký nedělní večírek a dnešní volno, chce se ale i dál soustředit na závody a prokázat, že titul v barvách stáje Red Bull vyhrál právem.

Foto: Juriko Nakao, Reuters

Jezdec formule 1 a čerstvý obhájce mistrovského titulu Sebastian Vettel zdraví fanoušky v Japonsku.

Článek

"Trochu jsme včera oslavovali," prohlásil čtyřiadvacetiletý pilot, když se v pondělí setkal s japonskými fanoušky. "Ale ne moc, protože jedeme do Koreje a chci se dobře připravit na další závody," uvedl. Hitem večera v irském baru se stalo karaoke s týmovými parťáky. "Byl to fantastický den od rána do večera," řekl Vettel.

Vettel si po skvostných výkonech v průběhu celé sezony zajistil titul mistra světa třetím místem v Grand Prix Japonska, už čtyři závody před koncem ročníku. Na kontě má devět vítězství a pořád může vyrovnat rekordních 13 triumfů v jednom roce, což se podařilo jeho krajanovi Michaelu Schumacherovi.

Vettel v Japonsku zaznamenal druhé nejhorší umístění v sezoně, horší byl pouze na čtvrtém místě v červenci v Německu, ale zčásti za to mohla i taktika. K obhajobě titulu mu totiž stačilo desáté místo. I proto v závěru na své soupeře neútočil. "Dostal jsem povel do vysílačky, že prioritou je dokončit závod. Nepouštěl jsem se proto do žádného rizika," přiznal Němec.

Ziskem druhého titulu se stal nejmladším úspěšným obhájcem v historii a zařadil se po bok takových hvězd, jako jsou Jackie Stewart, Schumacher, Ayrton Senna nebo Alain Prost, kteří všichni mají více než jeden titul. "Byl celou sezonu fenomenální. Nikdo jiný si to nezasloužil. Dostal se na úroveň největších hvězd formule 1 v historii," řekl šéf Red Bullu Christian Horner.

Vettel dosáhl na první vítězství v Grand Prix v roce 2008, kdy vyhrál v barvách Toro Rosso Velkou cenu Itálie. To mu bylo jednadvacet let a byl nejmladším vítězem závodu v historii. O rok později už hájil barvy Red Bullu a vyhrál čtyři závody, v sezoně 2010 se stal nejmladším mistrem světa. Může navázat na fenomenální úspěchy svého krajana a nejlepšího pilota historie Schumachera.

V Německu ho rozhodně za jeho nástupce považují a sám Schumacher, Vettelův přítel, byl jeho titulem nadšen. Stejně jako fanoušci, kterých se ve Vettelově rodišti Heppenheimu sešly tisíce. Stříkalo šampaňské, bouchaly petardy a pilo se pivo. Dá se očekávat, že letošní Vettelovo přivítání ve městě bude ještě bouřlivější než loni, kdy jej přišlo pozdravit 100.000 fanoušků.

"Je pravda, že jsem se včera musel několikrát štípnout, jestli se mi to nezdá," poznamenal s úsměvem Vettel. "Prožívám totiž neuvěřitelnou sezonu, ale pořád jsou ještě čtyři závody do konce a já se budu snažit jezdit nejlépe, jak umím," slíbil. "A také doufám, že mě tyto úspěchy nezmění a zůstanu normální," doplnil.

Na zbývající průběh sezony se chce soustředit i vítěz posledního závodu v Japonsku Brit Jenson Button, který věří, že McLaren může v závěru roku ukázat, že na monoposty Red Bull má. Ty však budou útočit i na Pohár konstruktérů, v němž má firma s býkem ve znaku náskok 130 bodů před McLarenem. "Chceme se ale pokusit o vítězství ve všech zbývajících závodech," řekl Button. "To by nám do další sezony moc pomohlo," dodal.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články