Hlavní obsah

Alonso boj o stupně vítězů v Koreji vzdal, do vláčku přijel příliš pozdě

PRAHA/JONGAM

Pilot stáje Ferrari Fernando Alonso stále usiluje v mistrovství světa vozů formule 1 o celkovou druhou příčku a počítá tudíž každý bod. Při nedělním závodu v korejském Jongamu měl možnost bojovat o stupně vítězů, sám ale nakonec snahu vzdal. Na smečku čítající Lewise Hamiltona s mclarenem, Marka Webbera s redbullem a druhého jezdce McLarenu Jensona Buttona se totiž nalepil příliš pozdě.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Fernando Alonso přemýšlí v zázemí stáje Ferrari, jak vyzrát ve zbytku sezóny na jezdce McLarenu.

Článek

Španělský pilot dohnal skupinu bojující o 2.-4. místo v posledním stintu, kdy se dostal na menší než sekundový odstup od Buttona, který vláček uzavíral. Jenže pár kol před cílem sám ohlásil do rádia vedení týmu: „Vzdávám to, vzdávám to!“ Cílem pak projel pátý, se ztrátou pouhých 3,6 sekundy na druhého Hamiltona.

„Při honbě za skupinou v čele jsem odjel dvacet kvalifikačních kol v řadě,“ popisoval Alonso po závodu svou zběsilou jízdu. „Když jsem je dotáhl, tak jsem v zatáčce málem trefil zeď, což mě postavilo zpátky na zem. Ptal jsem se týmu, kolik ještě zbývá, a odpověď byla dvě. Tak jsem odvětil ‚za dvě kola, to kluci nedokážu‘. Zapojil jsem se do té bitvy pozdě,“ mrzelo dvojnásobného mistra světa.

Boj o celkové druhé místo v šampionátu Alonso nevzdává, moc dobře ale ví, že nemá situaci zcela ve svých rukách. „Je to všechno více či méně o náhodě. McLaren je o kousek před námi, především v kvalifikacích, v nichž ztrácíme osm devět desetin. V neděli dokážeme ten náskok přece jen trochu stáhnout, ale abychom McLaren poráželi, musíme ve zbytku sezóny zlepšit kvalifikace. Umístění na stupních vítězů je potom nutností a ještě lepší by bylo, kdybychom dokázali překvapit a některý ze závodů vyhrát,“ dodal španělský závodník.

Reklama

Související témata: