Hlavní obsah

Ecclestone předpovídá Evropě méně závodů formule jedna

Evropa v blízké budoucnosti přestane být centrem dění ve formuli 1. Podle šéfa královské automobilové třídy Bernieho Ecclestonea bude v dohledné době hostit maximálně pět závodů mistrovství světa. V příští sezoně se pojede na starém kontinentu ještě osm z celkových dvaceti Velkých cen - dějišti budou postupně Barcelona, Monte Carlo, Valencie, Silverstone, Hockenheim, Budapešť, Spa a Monza.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone

Článek

"Téma Evropa je vyřízené. Bude to dobré místo pro turistiku, ale už pro nic víc," řekl mocný Brit španělskému listu Marca. "Myslím, že se Evropa bude muset v dalších letech spokojit s pěti závody," dodal, aniž naznačil, která dějiště by mohla být v ohrožení. Už pro příští rok vypadla z kalendáře turecká GP.

Trh formule 1 se v posledních letech rozšířil především do Asie, kde se za rok uskuteční rovněž osm závodů. Letos se poprvé jelo v Indii, vloni v Jižní Koreji, předloni v Abú Zabí a rok předtím v Singapuru. Na příští rok je potom v plánu návrat USA, byť konání závodu v Austinu je stále v ohrožení, v roce 2014 se pojede v ruském Soči.

Dalšími možnými kandidáty jsou Jižní Afrika a Mexiko, a protože by roční porce neměla překročit dvacítku závodů, nová dějiště mají přibývat na úkor Evropy. "Rád zkouším nové věci a sleduji, jak se to vyvíjí. Líbí se mi to," uvedl Ecclestone.

Reklama