Hlavní obsah

Všechny hvězdy kondolují. Zemřel legendární hlas formule 1

Londýn

Piloti vstupují do historie počtem úspěchů a triumfů. On se stal legendou díky svému projevu a hlasu. Ve věku 97 let zemřel v sobotu Murray Walker, slavný britský komentátor formule 1. Smutná zpráva zastihla aktéry současného šampionátu během testování na novou sezonu v Bahrajnu. S kondolencí přispěchaly všechny stáje a hvězdy královské motoristické třídy.

Foto: Str Old, Reuters

Komentátor Murray Walker v Buckinghamském paláci s Řádem britského impéria, který mu královna udělila 3. prosince 1996.

Článek
Fotogalerie

Přesně čtvrt století se bez něj žádná Velká cena neobešla. Murray Walker byl 25 let hlavním komentátorem formule 1 ve Velké Británii.

„Tak smutné, když jsem slyšel o vaší smrti. Pamatuji si, že když jsem vyrůstal, slyšel jsem váš hlas při každém závodě. Udělal jste tento sport mnohem více vzrušujícím a podmanivým. Ikonický hlas našeho sportu a skvělý muž, děkuji za vše, co jste udělal, nikdy na vás nezapomeneme. Odpočívejte v pokoji," vyznává se úřadující sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton.

„Stejně jako miliony fanoušků F1 jsme všichni v týmu hluboce zarmouceni zprávou, že Murray Walker zemřel. Přinášel náš sport řadě generací sdílením své vášně a znalostí s humorem a pokorou. Naše myšlenky směřují ke všem, kteří měli to štěstí, že ho znají," přidává se stáj McLaren.

„S velkým smutkem sdílíme zprávu o úmrtí člena Klubu britských závodních jezdců (BRDC) Murrayho Walkera, důstojníka Řádu britského impéria. Přítel, skutečná legenda motorsportu, oblíbený komentátor národa. Murray nám bude chybět, jeho odkaz a hlas bude v motoristickém sportu a našich srdcích znít navždy," stojí v prohlášení BRDC.

Báječný muž v každém ohledu

Walker se proslavil svým zaníceným komentátorským stylem. „Děkujeme Murraymu za vše, co udělal pro naši komunitu. V této těžké době posíláme lásku a myšlenky Murrayho rodině a přátelům. Odpočívej v pokoji, kamaráde," dodává BRDC.

Přehlídka všech monopostů pro letošní sezonu mistrovství světa formule 1

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Walker sloužil ve druhé světové válce, kariéru komentátora začal v roce 1948. K formuli 1 se ale dostal až v 70. letech, když do té doby komentoval závody motocyklů.

Od roku 1976 se stal hlavním komentátorem formule 1 na televizní stanici BBC. Britským hlasem F1 zůstal i poté, co práva na vysílání v roce 1997 získala televizní společnost ITV, pro kterou komentoval až do Velké ceny USA v roce 2001.

„Odpočívej v pokoji, Murray Walkere. Odešel báječný muž v každém ohledu. Národní poklad, komunikační génius, legenda formule 1," zdůrazňuje Martin Brundle, který od roku 1997 s Walkerem závody komentoval. Nyní bývalý pilot F1 působí jako komentátor na stanici Sky Sports.

„Boží rychlost Murray a díky za všechno. Legenda nikdy nezemře," ujišťuje Damon Hill, mistr světa z roku 1996.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace