Hlavní obsah

Hamilton ovládl závod v Portugalsku a zvýšil náskok v čele MS formule 1

Aktualizováno

Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Portugalska formule 1 před Maxem Verstappenem a po 97. triumfu v kariéře zvýšil náskok v čele šampionátu na osm bodů. Sedminásobný mistr světa vyhrál druhý ze tří závodů v této sezoně. Rozhodl o tom ve 20. kole, kdy předjel týmového kolegu a vítěze kvalifikace Valtteriho Bottase.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Portugalska formule 1, triumf si řádné užíval.

Článek
Fotogalerie

"Byl to ohromně těžký závod. Nebylo snadné, aby vše po fyzické i psychické stránce klaplo. Neměl jsem ani dobrý start a i po restartu jsem ztratil. Nicméně pak Max chyboval a poté, co měl již Valtteri zničené pneumatiky, dostal jsem se do čela. Nakonec to byl skvělý závod," uvedl Hamilton před televizními mikrofony.

Nizozemský protivník z Red Bullu se sice ještě v závěrečném okruhu snažil zajet nejrychlejší kolo v závodě, čímž by snížil ztrátu na čelo alespoň na sedm bodů, jeho čas byl ale škrtnut kvůli překročení traťových limitů. "Fakt mi ho škrtli? Tak to je trochu zvláštní, protože ve 14. zatáčce traťové limity nekontrolovali. No, co se dá dělat," pokrčil pak rameny Verstappen.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Šampion vládl. Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Portugalska formule 1.

Bonusový bod tak získal třetí v cíli Bottas. "Nevím proč, ale v první části jsem neměl moc rychlost. A v té druhé jsme zase měli potíže s čidlem u výfuku, takže jsem se před Maxe zpět nedostal. Nechápu, čím to," uvedl Bottas.

Finský pilot Mercedesu, kterému se v úvodu sezony nedařilo, měl nicméně do závodu dobrý vstup a i po startu udržel vedení z kvalifikace. Naopak v závěru pole se střetli týmoví parťáci z Alfy Romeo Antonio Giovinazzi a Kimi Räikkönen. Mistr světa z roku 2007 musel následně odstoupit.

Po restartu v sedmém kole využil proto svou velkou šanci Verstappen, který vnějškem proklouzl kolem Hamiltona a dostal se na druhé místo. Třiadvacetiletý jezdec Red Bullu pak i dorážel na vedoucího Bottase, jenže jeho útoky nevyšly a v 11. kole chyboval, čímž nabídl Hamiltonovi návrat na druhé místo. Klíčový moment závodu přišel o pár minut později, kdy se britský jezdec dotáhl i na týmového kolegu a ve 20. kole jej vystřídal na čele.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton v akci během Velké ceny Portugalska F1.

V polovině závodu pak Verstappen stavěl pro pneumatiky a sázkou na tvrdou směs se zdálo, že bude chtít dojet až do cíle. Bottas ho se zastávkou následoval a po návratu se udržel na druhém místě, nicméně jezdec Red Bullu využil lépe zahřátých pneumatik a kolem soupeře se snadno prohnal.

Jelikož se mu ale už vedoucího Hamiltona nedařilo dotáhnout, v závěru zastavil pro další výměnu na nejměkčí směs, díky níž chtěl ukořistit alespoň prémiový bod za nejrychlejší kolo. Toho pak i dosáhl, ale komisaři mu jej pár minut po závodě škrtli.

"Celkově to bylo slušné, ale myslím, že nám chyběla rychlost, takže se Lewis přes nás zase dostal. Co se týče přilnavosti našeho vozu, byl to vůbec zvláštní víkend. Ač ale zatím nejsme v čele, uvidíme, co se s tím bude dát dělat v Barceloně," dodal Verstappen.

Příští Velká cena Španělska je na programu 9. května.

Velká cena Portugalska, závod MS vozů formule 1 v Portimau:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:34:31,421
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -29,148
3. Bottas (Fin./Mercedes) -33,530
4. Pérez (Mex./Red Bull) -39,735
5. Norris (Brit./McLaren) -51,369
6. Leclerc (Mon./Ferrari) -55,781
7. Ocon (Fr./Alpine) -1:03,749
8. Alonso (Šp./Alpine) -1:04,808
9. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:15,369
10. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1:16,463
Nejrychlejší kolo: Bottas.

Reklama

Související témata: