Hlavní obsah

Kvalifikaci na Velkou cenu Monaka vyhrál Leclerc, v závěru ale havaroval

Monacký jezdec Charles Leclerc vyhrál kvalifikaci na domácí Velkou cenu Monte Carla formule 1. Po nehodě v závěru, kdy narazil se svým ferrari do zdi a celou bitvu předčasně ukončil, mu však hrozí penalizace a ztráta pole position. V takovém případě by se na první místo posunul Max Verstappen, který skončil v úzkých uličkách druhý. Úřadující šampion Lewis Hamilton z Mercedesu zajel až sedmý čas.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Pilot týmu Ferrari Charles Leclerc během kvalifikace na Velkou cenu Monaka.

Článek

Třiadvacetiletý Monačan Leclerc zatím ani jednou v životě domácí Velkou cenu v Monte Carlu nedokončil. Nyní ale prokazoval dobrou formu a po vítězství ve čtvrtečním druhém tréninku byl dnes třetí i v tom závěrečném. Rovněž v kvalifikaci se pak dlouho držel na čelních příčkách a v úvodní části závěrečné sekce se dostal s časem 1:10,346 do vedení.

Když se však ostatní soupeři ještě rozjížděli v poslední minutě do rozhodujících pokusů, Leclerc narazil se svým ferrari do svodidel. Po následných červených vlajkách pak získal osmou pole position v kariéře. Tu mu však může vzít případný trest od komisařů.

Foto: Sebastian Nogier, ČTK/AP

Charles Leclerc během kvalifikace na Velkou cenu Monaka.

V takovém případě by šel na vedoucí příčku Verstappen z Red Bullu, který byl druhý a za Leclercem tou dobou ztrácel 0,230 sekundy. Třetí místo obsadil Valtteri Bottas z Mercedesu. Nepovedenou kvalifikaci naopak prožil úřadující šampion Hamilton, který se ztrátou více než sedmi desetin skončil sedmý.

Skvělý výkon naproti tomu předvedl Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo, který se poprvé v sezoně propracoval do závěrečné části kvalifikace a odstartuje desátý. Do úzké společnosti se naopak nedostal Daniel Ricciardo z McLarenu (12.). "Nechápu to. Nemám na to teď odpověď. Díky," hlesl do vysílačky Australan, který v Monte Carlu před třemi lety ještě jako pilot Red Bullu vyhrál.

V první části kvalifikace skončili nečekaně Juki Cunoda z AlphaTauri a dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso z Alpine. Mladého Japonce dělilo od postupu pouhých 18 tisícin a odstartuje podruhé za sebou z 16. příčky. Zkušený Španěl, který se vrátil do formule po dvouleté pauze, zahájí závod hned za ním. Boje o startovní pozice se nezúčastnil Mick Schumacher, který v závěru třetího tréninku havaroval, poškodil šasi a měl by odstartovat z posledního místa.

Velká cena Monaka se vrátila do mistrovství světa po roční pauze způsobené pandemií koronaviru, navštívit ji může až 7500 lidí. Závod odstartuje v neděli v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:
1. Leclerc (Mon./Ferrari)1:10,346
2. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,230
3. Bottas (Fin./Mercedes)-0,255
4. Sainz (Šp./Ferrari)-0,265
5. Norris (Brit./McLaren)-0,274
6. Gasly (Fr./AlphaTauri)-0,554
7. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,749
8. Vettel (Něm./Aston Martin)-1,073
9. Pérez (Mex./Red Bull)-1,227
10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo)-1,433

Reklama

Související témata: