Hlavní obsah

Dramatická bitva GP Británie pro Hamiltona! Verstappen musel po kolizi do nemocnice

Aktualizováno

Dramatickou Velkou cenu Británie formule 1 vyhrál Lewis Hamilton před Charlesem Leclercem a Valtterim Bottasem. Závod ovlivnila hned v prvním kole Hamiltonova kolize s lídrem šampionátu Maxem Verstappenem, po níž pilot Red Bullu vylétl mimo trať, tvrdě narazil do bariéry a musel odstoupit. Nizozemcův náskok v čele mistrovství světa se tak snížil z 33 bodů na osm.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Lewis Hamilton vyhrál domácí GP Británie formule 1

Článek

Ačkoliv Hamilton dostal po restartování závodu desetivteřinový trest, v závěru se stihl ještě přehnat přes vedoucího Leclerka a dojel si pro 99. vítězství v kariéře.

"Je to ohromující. Po fyzické i psychické stránce to byl náročný závod. Dal jsem do toho tenhle víkend vše a snažil se s lidmi v týmu najít ještě další možnosti, jak zrychlit. Jsem na všechny hrdý," uvedl Hamilton.

Vedle toho, že oživil naději na osmý titul v kariéře, slavil i rekordní osmý triumf na domácí trati v Silverstonu. Verstappen naopak nedokončil druhý závod v sezoně a po třech výhrách za sebou vyšel bodově na prázdno. Navíc ještě během závodu odjel do nemocnice na kontrolní vyšetření, neboť se mu točila hlava.

"Nevěděl jsem, že je v nemocnici. To ale mé pocity z výhry nemění. Tohle je závodění. Přál bych si, abychom mohli dál závodit, dávali si prostor a co nejdéle spolu bojovali bez nehody. Jenže byl moc agresivní a tyhle věci se prostě mohou stát," řekl Hamilton. Prémiový bod za nejrychlejší kolo závodu uzmul Sergio Pérez.

Desátý závod letošního MS, jemuž předcházel experiment se sprintovou kvalifikací, měl před plnými ochozy v Silverstonu hodně divoký úvod. Hned po zhasnutí startovních světel se Hamilton nalepil na zadní křídlo Verstappenova vozu a útočil na jeho vedoucí postavení.

Kolize v zatáčce Copse

Série několika soubojů pak vygradovala v zatáčce Copse vzájemnou kolizí, kdy Hamilton trefil zatáčejícího soupeře do pravého zadního kola a ten v obrovské rychlosti vyletěl do štěrku a bariér. Závod byl okamžitě přerušen a viditelně otřesený Verstappen, který v okamžiku nárazu absolvovat přetížení až 53 G, odjel později sanitkou do nemocnice.

"Takhle se v téhle zatáčce nezávodí. Lewis jel zcela rovně a ta kola vystrčil. Bylo to hodně ošklivé. Zaplať pánbůh, že se Max nezranil, ale je potřeba to řešit," zlobil se v radiové komunikaci s ředitelem závodu šéf Red Bullu Christian Horner. "On do mě najel. Nechal jsem mu prostor," hájil se však ještě v kokpitu Hamilton.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Max Verstappen zamířil po kolizi na vyšetření do nemocnice

Bývalý pilot Jolyon Palmer nehodu označil za nevyhnutelný důsledek aktuálního boje o titul a komentátor BBC Jack Nicholls ji nazval "dalším ikonickým momentem v motorsportu."

Do čela se tak posunul Leclerc z Ferrari a Hamilton, který si musel jet pro nové přední křídlo, udržel druhou příčku jen díky tomu, že byl závod po nehodě přerušen. Když se po desítkách minut začalo znovu, Hamilton dostal za zavinění kolize trest deseti sekund. Brit se navíc nemohl dlouho před Leclerka dostat a nevyužil ani komplikace, jež měl v 16. kole s vynechávajícím motorem.

Ve 28. kole proto úřadující šampion měnil pneumatiky, při zastávce v boxech si odpykal i trest a poté spustil velkou stíhací jízdu. Předjel jak Landa Norrise, tak Bottase a 11 kol před koncem už byl opět druhý.

V závěru pak na vedoucího Leclerka sjížděl více než vteřinu na kolo a dvě kola před koncem se před monackého pilota k radosti 140 tisíc fanoušků i herce Toma Cruise v zákulisí přehnal.

"Byl to neuvěřitelný závod. Dal jsem do něj ne 100, ale 200 procent, nicméně to v závěrečných kolech nestačilo. Odvedli jsme hodně práce a ukazuje se, že jdeme správným směrem. Musíme v tom dál pokračovat," dodal Leclerc.

Vedle čtvrtého triumfu v sezoně Hamilton slavil i první vítězství od začátku května. Příští Velká cena Maďarska je v plánu 1. srpna.

Velká cena Británie, závod MS vozů F1 v Silverstonu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:58:23,284
2. Leclerc (Mon./Ferrari) -3,871
3. Bottas (Fin./McLaren) -11,125
4. Norris (Brit./McLaren) -28,573
5. Ricciardo (Austr./McLaren) -42,624
6. Sainz (Šp./Ferrari) -43,454
7. Alonso (Šp./Alpine) -1:12,093
8. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:14,289
9. Ocon (Fr./Alpine) -1:16,162
10. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1:22,065
Nejrychlejší kolo:
Pérez (Mex./Red Bull).
Průběžné pořadí MS (po 10 z 23 závodů):
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 185 b.
2. Hamilton 177
3. Norris 113
4. Bottas 108
5. Pérez 104
6. Leclerc 80
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 289
2. Mercedes 285
3. McLaren 163
4. Ferrari 148
5. AlphaTauri 49
6. Aston Martin 48
7. Alpine 40
8. Alfa Romeo 2

Reklama