Hlavní obsah

Tady šlo o život. Formule 1 zveřejnila nové dramatické záběry Hamiltonovy nehody

Nebýt ochranného systému halo, britský pilot F1 Lewis Hamilton už nemusel být mezi živými. Na sociálních sítích seriálu formule 1 se objevilo dosud nezveřejněné video, které zachycuje nedělní nehodu z Velké ceny Itálie v Monze mezi závodníkem Mercedesu a jeho rivalem Maxem Verstappenem. Záběry jsou skutečně velmi dramatické.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Kokpit Hamiltonova mercedesu se ocitl přímo pod zadním kolem Verstappenova auta.

Článek

K velmi nebezpečnému karambolu mezi dvěma vedoucími muži mistrovství došlo během šestadvacátého kola italského závodu. Verstappen zavadil levou částí o obrubník, ten jeho vůz vymrštil do vzduchu a nizozemský pilot vletěl se svou formulí na monopost šestatřicetiletého Brita.

Záběr z on-board kamery zachycuje bezprostřední dění po kontaktu mezi oběma jezdci. Kamera snímala přímo kokpit sedminásobného mistra světa a je na něm zřetelně vidět, jak pneumatika jezdce Red Bullu přejíždí přes ochranný systém halo.

Že celá situace mohla dopadnout tragicky, si po závodě uvědomoval i sám Hamilton. „Měl jsem velké štěstí," okomentoval karambol závodník Mercedesu a za pravdu mu dává nejeden odborník na motorsport.

Formule 1 zavedla ochranný rám před třemi lety. Mnoho jezdců se tehdy vyslovovalo proti včetně Hamiltona. Nedělní incident ukázal, že instalace „svatozáří" nad kokpity formulí byla chvályhodným krokem.

Reklama

Související témata: