Hlavní obsah

Hamilton s bolavým krkem děkuje za jubilejní výhru hlavně dešti

Soči

Dlouho očekává událost je skutečností. Lewis Hamilton z Mercedesu dosáhl na nedělní Velké ceně Ruska jubilejního stého vítězství v seriálu mistrovství světa formule 1. Na druhém místě finišoval Holanďan Max Verstappen z Red Bullu, třetí dojel do cíle Španěl Carlos Sainz z Ferrari.

Foto: Yuri Kochetkov, Reuters

Mistr světa Brit Lewis Hamilton vybojoval ve Velké ceně Ruska v Soči 100. vítězství ve formuli 1 a dostal se do čela průběžného pořadí seriálu.

Článek
Fotogalerie

Sedminásobný mistr světa Hamilton je první závodník v historii, který získal trojciferný počet vítězství v seriálu F1. V probíhající sezoně si připsal páté vítězství, po kterém se dostal do čela průběžného pořadí. Dosavadní lídr Verstappen ztrácí dva body.

„Trvalo dlouho, než jsem se dopracoval ke 100 výhrám. Nebyl jsem si ani jistý, že se to povede. Jsem neuvěřitelně vděčný všem u nás v továrně," líčí Lewis Hamilton, který vyrážel do závodu ze čtvrté pozice.

Šampion uznává, že by bylo obtížné porazit Landa Norrise z McLarenu, kdyby v závěru závodu nepřišel déšť. Norris doplatil na své rozhodnutí v závěru závodu zůstat na pneumatikách do sucha. Hamilton naopak zamířil k mechanikům pro pneumatiky do přechodných podmínek a dojel si pro své jubilejní 100. vítězství ve formuli 1.

„Tým v závěru přišel s výborným rozhodnutím. Začalo pršet a naskytla se šance. I Max musel jet výborně, aby se dostal na druhé místo," zmínil svého rivala v boji o titul Verstappena, před kterým má po 15 dílech MS dvoubodový náskok.

„Děkuji všem fanouškům, kteří přišli navzdory proměnlivému počasí. Během týdne mě bolel krk, proto děkuji i naší fyzioterapeutce, která mi pomohla. Chyby z kvalifikace jsem si několikrát prohlédl, necítil jsem se příjemně, ale do dnešního dne jsem se vzbudil odhodlaný," popisuje Hamilton poslední hodiny.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Úřadující mistr světa Brit Lewis Hamilton vybojoval ve Velké ceně Ruska jubilejní 100. vítězství ve formuli 1.

„Na startu jsem byl velmi opatrný, nechtěl jsem se do ničeho zaplést. Děkuji týmu i za povolání do boxů, které bylo pro nás velmi důležité. Lando Norris předvedl fantastický výkon, byl velmi rychlý. Pak přišel déšť, což nám dalo šanci," poukazuje obhájce titulu.

„Lando dělá v McLarenu skvělou práci a je hořkosladké sledovat můj starý tým vpředu," usmívá se Hamilton, který u McLarenu svou kariéru ve F1 začínal, než v roce 2013 přestoupil k Mercedesu.

Verstappen po startu z poslední pozice dojel druhý. „Nemohu nic udělat s tím, kdo je za mnou. Pro Maxe je to přirozeně výsledek z říše snů, já jsem ale vděčný za body," uzavírá Hamilton.

Přehled vítězných Velkých cen formule 1 Brita Lewise Hamiltona:
8 - Maďarsko, Velká Británie
7 - Kanada
6 - USA, Čína, Španělsko
5 - Japonsko, Abú Zabí, Itálie, Bahrajn, Rusko
4 - Německo, Singapur, Belgie
3 - Monako
2 - Austrálie, Turecko, Mexiko, Brazílie, Francie, Portugalsko
1 - Malajsie, Rakousko, Ázerbájdžán, Štýrsko, Toskánsko, Eifel, Emilia Romagna
Nejvíce vítězství v MS formule 1:
100 - Lewis Hamilton (Velká Británie),
91 - Michael Schumacher,
53 - Sebastian Vettel (oba Německo),
51 - Alain Prost (Francie),
41 - Ayrton Senna (Brazílie).
Nejvíce vítězství v MS v rallye:
79 - Sébastien Loeb,
53 - Sébastien Ogier (oba Francie),
30 - Marcus Grönholm (Finsko),
26 - Carlos Sainz (Španělsko),
25 - Colin McRae (Velká Británie).
Nejvíce vítězství v MS silničních motocyklů:
122 - Giacomo Agostini,
115 - Valentino Rossi (oba Itálie),
90 - Ángel Nieto,
83 - Marc Márquez (oba Španělsko),
76 - Mike Hailwood (Velká Británie).

Reklama

Související témata: