Hlavní obsah

Hamilton vyhrál úvodní trénink v Turecku, čeká ho ale trest

Istanbul/Praha

Britský pilot Lewis Hamilton vyhrál oba úvodní tréninky na Velkou cenu Turecka formule 1, ale protože do nich nasadil nový motor, odstartuje do nedělního závodu o deset míst níže, než se umístí o den dříve v kvalifikaci. Úřadující světový šampion a aktuální lídr mistrovství světa dostane trest za překročení povoleného limitu tří pohonných jednotek na sezonu. Díky tomu, že vyměnil na voze jen jednu část, spalovací motor, vyhne se absolutnímu trestu v podobě startu z poslední příčky.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Britský mistr světa Lewis Hamilton na trati během tréninku na Velkou cenu Turecka.

Článek

Mercedes oznámil, že ostatní komponenty jako turbo, hybridní systém, baterie nebo jiné elektronické díly zůstaly na Hamiltonově vozu beze změn. Z chvostu startovního pole naproti tomu zahájí závod Carlos Sainz, jenž ve svém ferrari vyměnil kompletně celou jednotku.

"Snažíme se simulovat všechny závody do konce roku a najít rovnováhu mezi možným rizikem a spolehlivostí. Určitě nechceme mít během závodu poruchu, ale také si nepřejeme dostat příliš velkou penalizaci. Nejdůležitějším prvkem z hlediska výkonu a spolehlivosti je spalovací motor. Je tedy lepší ztratit deset míst než startovat ze zadních pozic," řekl pro Sky Sports šéf traťových operací Mercedesu Andrew Shovlin.

Hamilton, který v poslední Grand Prix Ruska vybojoval jubilejní 100. vítězství ve formuli 1, hájí v Istanbulu dvoubodové vedení v pořadí šampionátu před Maxem Verstappenem z Red Bullu. Nizozemec byl v dopolední části druhý se ztrátou 425 tisícin sekundy, odpoledne ale ztratil na Hamiltona přes šest desetin a skončil pátý.

Dobrou rychlost naopak ukázal Charles Leclerc z Ferrari, který v trénincích obsadil třetí a druhé místo. Za Hamiltonem zaostal odpoledne jen o 166 tisícin.

Piloti Red Bullu a sesterského týmu AlphaTauri absolvovali trénink ve speciálních bílých monopostech v připomínce prvního vítězství Hondy ve formuli 1 v roce 1965. Na dálku tím skládají hold svému dodavateli motorů, který po sezoně z F1 odejde.

Program Velké ceny Turecka pokračuje sobotním třetím tréninkem a následnou kvalifikací od 14:00 SELČ. Závod se uskuteční ve stejný čas o den později.

Tréninky na Velkou cenu Turecka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Istanbulu:
První trénink:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:24,178
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,425
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,476
4. Bottas (Fin./Mercedes) -0,664
5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,682
6. Ocon (Fr./Alpine) -0,731.
Druhý trénink:
1. Hamilton 1:23,804
2. Leclerc -0,166
3. Bottas -0,410
4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,569
5. Verstappen -0,635
6. Norris (Brit./McLaren) -0,721

Reklama

Související témata: