Hlavní obsah

Bezchybný Vettel v Koreji získal už čtvrté vítězství v řadě

Aktualizováno

Úřadující šampión Sebastian Vettel ovládl čtvrtou Velkou cenu v řadě. Pilot stáje Red Bull do závodu v Koreji startoval z pole position a první příčku udržel od prvního až do posledního kola. Druhý dojel Räikkönen z Lotusu, který se oproti startu dokázal posunout o sedm míst. Třetí místo patří díky Grosjeanovi také stáji Lotus. Závod nedokončil Vettelův kolega Webber, kterému po havárii shořela formule.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Sebastian Vettel se raduje z vítězství v korejském závodu. Vlevo Räikkönen se svým typickým úsměvem, na třetím místě stojí Grosjean.

Článek
Fotogalerie

Vettel v Koreji zvítězil potřetí za sebou, v letošní sezóně triumfoval poosmé. Opět se tak přiblížil čtvrtému titulu mistra světa v řadě. Jeho nejbližší konkurent v průběžném hodnocení seriálu Fernando Alonso dojel na šestém místě a v celkovém pořadí má na Němce ztrátu už 77 bodů.

O další titul mistra světa by Vettela mohla připravit pět závodů před koncem už jen shoda nešťastných náhod. Pokud Němec příští týden v Japonsku vyhraje a Alonso nebude mezi nejrychlejší osmičkou, Vettel bude korunován šampionem. „I když to pro nás vypadá velmi dobře a jsme velmi blízko, pořád není hotovo. Nemyslím na to, soustředím se na přítomnost," řekl Vettel po 34. vítězství v kariéře.

Němec nedal nikomu šanci už na startu, hned všem soupeřům poodjel a začal náskok zvyšovat. Za ním se však pořadí změnilo, po chvíli se před druhého Lewise Hamiltona z Mercedesu šikovně dostal Grosjean.

Massovi zkazil závod smyk

Smyk ve třetí zatáčce zhatil naděje Felipeho Massy z Ferrari a Brazilec se propadl až na konec pole. Jeho kolega Alonso ztratil na startu jedno místo a dlouho se nemohl z šesté pozice posunout kupředu. Už ve 12. kole měl Vettel takový náskok, že se dostal po zastávce v boxech zpět na první místo.

V polovině závodu poškodil Nico Rosberg z Mercedesu při pokusu o předjetí Hamiltona přední přítlačné křídlo. Drhlo o zem, až z něj létaly jiskry, a Němec musel na výměnu.

Jezdci si v průběhu závodu stěžovali na značné opotřebení pneumatik, z čehož pramenila exploze kola Mexičana Sergia Péreze z McLarenu. Na trať poté musel kvůli nečistotám na asfaltu vyjet bezpečnostní vůz.

Webberův vůz skončil opět v plamenech

V té době se dostal na třetí místo Räikkönen a o chvíli později předjel i týmového kolegu Grosjeana.

Další drama se odehrálo ve chvíli, kdy Němec Adrian Sutil z Force India narazil do Australana Marka Webbera z Red Bullu, jehož vůz stejně jako před dvěma týdny v Singapuru začal hořet. Na trať před závodníky vyjel nečekaně vůz s hasiči a safety car se nezvykle ocitl na konci pole.

Ten moment využil k druhé zastávce u mechaniků Vettel, protože byl zrovna nedaleko vjezdu do boxů. „Není dobře, když na trať musí safety car, ale tentokrát to vyšlo fantasticky," řekl Vettel. „Hodně mi to pomohlo k vítězství," dodal.

Po restartu závodu se bojovalo pouze od pátého místa dál, pořadí v čele už se nezměnilo.

Seriál pokračuje za týden v Suzuce Velkou cenou Japonska.

Velká cena Koreje, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Jongamu:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:43:13,701 (prům. rychlost 179,387 km/h)
2. Räikkönen (Fin./Lotus) -4,224
3. Grosjean (Fr./Lotus) -4,927
4. Hülkenberg (Něm./Sauber) -24,114
5. Hamilton (Brit./Mercedes) -25,255
6. Alonso (Šp./Ferrari) -26,189
7. Rosberg (Něm./Mercedes) -26,698
8. Button (Brit./McLaren) -32,262
9. Massa (Braz./Ferrari) -34,390
10. Pérez (Mex./McLaren) -35,155
Pořadí MS (po 14 z 19 závodů):
1. Vettel 272 b.
2. Alonso 195
3. Räikkönen 167
4. Hamilton 161
5. Webber (Austr./Red Bull) 130,
6. Rosberg 122
7. Massa 89
8. Grosjean 72
9. Button 58
10. Di Resta (Brit./Force India) 36
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 402
2. Ferrari 284
3. Mercedes 283
4. Lotus 239
5. McLaren 81
6. Force India 62
7. Sauber 31
8. Toro Rosso 31
9. Williams 1

Reklama

Související témata: