Hlavní obsah

Fangio, Schumacher, Prost a Vettel. Pilot Red Bullu vstoupil mezi legendy, cítil při tom prázdnotu

Praha/Dillí

Žádná jízda na jistotu. Sebastian Vettel v nedělní Velké ceně Indie jednoznačně ukázal, kdo je současným králem formule 1 a pro čtvrtý titul mistra světa v řadě si dojel nejlepším možným způsobem - šestým triumfem za sebou. Šestadvacetiletý pilot si na okruhu Buddh zajistil vstup do klubu legend: čtyřikrát za sebou ovládli MS pouze Juan Manuel Fangio a Michael Schumacher, Alain Prost sbíral stejný počet triumfů devět sezón.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Sebastian Vettel vygumoval fanouškům do asfaltu vítězná kola.

Článek
Fotogalerie

Vettel v Indii využil nejlepší startovní pozice a přestože už ve druhém kole zamířil do boxů, aby se zbavil problematických měkkých gum, byl až na výjimky pořád v čele závodu. Soupeři stíhali německého jezdce marně, druhý Nico Rosberg s mercedesem nakonec projel cílem s půlminutovým mankem.

To už se Vettel mohl dávno oddávat opojným mistrovským myšlenkám, jak ale sám přiznal, místo erupce jásotu jej zaskočil opačný pocit. „Neměl jsem slov. Proťal jsem cíl a cítil jsem prázdnotu. Trvalo mi věky, než jsem přišel na něco, co bych řekl. Člověk by chtěl sdělit tolik věcí, ale nemůže. Prožívám ale nejlepší den svého života," poodhalil své nitro po dekoraci vítězů.

Precizní německý pilot si ale projetí cílem nenechal ujít šanci zanechat na rovince svůj podpis v podobě gumových kruhů. „Byl to bezprostřední nápad. Můj závodní inženýr mě prosil, abychom se drželi tradiční oslavné procedury, ale na to jsem řekl ‚Dnes ne.' Na hlavní tribuně bylo obrovské množství lidí, musel jsem udělat něco neobvyklého, přestože to obvykle bývá zakázáno. Ale snad to projde," culil se Vettel.

Bučení diváků jej mrzelo

A s drobným časovým odstupem přidal také první analýzu sezóny, která mu přinesla čtvrté celkové vítězství za sebou. „Nebyla to úplně snadná sezóna, přestože laickým pozorovatelům se mohlo zdát, že máme vše pevně ve svých rukách. Pro mě osobně bylo třeba vyrovnat se s tím, že na mě při některých závodech diváci bučeli. To, že jsem to překonal a dokázal na to odpovědět tím nejlepším způsobem na trati, mě naplňuje hrdostí," dodal Vettel.

Vítěz šestatřiceti Velkých cen (letos rozšířil svou bilanci o deset triumfů) má být na co hrdy, už má totiž pevné místo mezi legendami formule 1. Před nedělním závodem jen tři jezdci v historii získali čtyři- a vícekrát titul a pouze dva dokázali vyhrát 4x za sebou (týká se Juana Manuela Fangia 1954-57 a Michaela Schumachera 2000-2004). Alain Prost byl mistrem světa v letech 1985, 1986, 1989, 1993). V příští sezóně pak bude Vettel útočit na Schumacherův rekord z první poloviny minulé dekády, kdy další slavný Němec triumfoval pětkrát v řadě.

Reklama

Související témata: