Hlavní obsah

Kvalifikaci na VC Austrálie ovládl Hamilton, několikanásobný šampión Vettel vyhořel a dojel až 13.

Melbourne
Aktualizováno

Piloti německého týmu Mercedes navázali na výborné výsledky v trénincích a opanovali kvalifikaci na úvodní závod nové sezóny formule 1. Pole position si vyjel Lewis Hamilton, jeho stájový kolega Nico Rosberg skončil třetí. Obhájce celkového prvenství Sebastian Vettel absolutně vyhořel, nepostoupil ani do závěrečné části kvalifikace a po penalizaci Fina Valtteriho Bottase z Williamsu odstartuje do nedělního závodu až ze 12. pozice.

Foto: David Gray, Reuters

Elitní trojka kvalifikace na premiérový závod sezóny formule 1 v australském Melbourne - vítěz Lewis Hamilton (uprostřed) a třetí Nico Rosberg (vlevo) ze stáje Mercedes a úspěšný premiant v kokpitu red bullu Daniel Ricciardo, který si vyjel druhé místo na startovním roštu.

Článek
Fotogalerie

Vettel chyběl naposledy v elitní desítce na startovním roštu při VC Belgie v roce 2012. Ve Spa se sice následnou stíhací jízdou dokázal dostat až na stříbrný stupínek v hlavním závodu, po trápení Red Bullu s novým autem v předsezónních testech ale v neděli něco takového jen sotva zopakuje.

„Teď toho moc nenadělám, je to zklamání. Včera bylo auto dobré, dneska jsem měl potíže s jeho ovládáním. Přes nos se to ztratilo, musíme zjistit proč," uvedl německý pilot, který v pátečních trénincích překvapil čtvrtým místem.

Prapor stáje Red Bull tak musel převzít mladíček Ricciardo. Ten až do závěrečných vteřin kvalifikace proháněl oba mercedesy a nakonec se svým posledním měřeným pokusem dokázal vklínit na startovní rošt právě mezi oba vozy německé stáje na druhé místo.

Hamilton si lebedil nad parádním představením týmu

Hamilton si zajistil 32. pole position v kariéře v samém závěru, když překonal o 317 tisícin sekundy čas, který chvilku před ním zajel právě Ricciardo. „Dneska nám to ztížily podmínky. Nová auta se na mokru hůř řídí, já jsem v takových podmínkách jel poprvé a většina ostatních asi taky. Ale bylo to parádní představení týmu," uvedl mistr světa z roku 2008, kdy vyrazil za titulem svým dosud jediným vítězstvím v Melbourne.

Už před startem bylo podle meteorologů jasné, že ostře sledovanou úvodní kvalifikaci revolučního ročníku závodů nejrychlejších formulí světa ovlivní déšť. Většina ze startovního pole se proto vyhrnula na trať ihned se začátkem úvodního dílu bojů o pozice na startu VC Austrálie. Zatímco vozy stáje Mercedes vyrazily na okruh v Melbourne s tvrdší sadou pneumatik, soupeři zvolili rovnou měkčí obutí, nebo na něj velice brzy po začátku kvalifikace přezuli.

Z první části nepostoupila nejpomalejší šestice Chilton, Bianchi, Gutiérrez, Ericsson, Grosjean a Maldonado. Zejména poslední jmenovaný zažil až pikantní moment. Jezdec stáje Lotus totiž nestihl zajet ani jedno měřené kolo do chvíle, kdy úvodní díl kvalifikace předčasně ukončil déšť. V tu chvíli se totiž výsledky zmrazily a Maldonadovi tak nezbylo, než doufat v diplomatické schopnosti jeho nadřízených. Ti budou muset požádat o výjimku, aby mohl Venezuelan do VC Austrálie alespoň vůbec odstartovat, i když pravděpodobně až z posledního místa na startovním roštu.

Räikkönen boural, Vettel vyhořel

Druhé dějství přineslo ještě zajímavější a dramatičtější okamžiky než to první. Vedení závodu vyhlásila tuto část jako mokrou, jezdci tak nemohli využít systém pro snížení odporu (DRS) a přezuli na pneumatiky určené pro přechodné podmínky. Déšť ovšem postupně ustal a stav trati se zlepšoval, s krátícím se časem do konce části tak nebyla nouze o překvapení.

Těsně před koncem druhé části pak havaroval velezkušený Kimi Räikkönen, který ve třetí zatáčce urazil nos svého ferrari. To ale ještě nebylo z nečekaných událostí všechno. Nechtěnou pozornost na sebe totiž strhl obhájce celkového triumfu Sebastian Vettel. Německý pilot rozhodně neměl svůj den a do závěrečného finále sobotní kvalifikace vůbec nepostoupil, když se musel spokojit se 13. místem. V druhé části ještě skončila kvalifikace pro Buttona, Sutila, Kobajašiho a Péreze.

Vettelův stájový parťák Daniel Ricciardo zastínil svého slavného kolegu, do třetí části postoupil ze druhé pozice a tu dokázal v dramatickém závěru uhájit i pro nedělní start VC Austrálie. Australan se bude dívat na záda pouze Lewisi Hamiltonovi s mercedesem. „Začít sezónu v první řadě, to zvedne sebevědomí. Počasí to dneska ještě okořenilo. Je to paráda, ale to hlavní přijde zítra," řekl Ricciardo, který bude útočit na svůj nejlepší výsledek v domácí Grand Prix. Loni ještě v barvách Toro Rosso v Melbourne nedojel, v roce 2012 byl devátý.

Velmi dobře se předvedl také úplný nováček ve formuli 1 Kevin Magnussen, který na čtvrtém místě nechal za sebou jak Fernanda Alonsa s ferrari, tak již zmiňovaného dalšího mistra světa a stájového kolegu z McLarenu Jensona Buttona. Slavilo se také u Toro Rosso - šestý dojel Vergne a osmý Kvjat. Bottas (Williams) a Gutiérrez (Sauber) ztratí na startu každý 5 míst za předčasnou výměnu převodovky.

Kvalifikace na VC Austrálie:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:44,231
2. Ricciardo (Austr./RedBull) 1:44,548
3. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:44,595
4. Magnussen (Dán./McLaren) 1:45,745
5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:45,819
6. Vergne (Fr./Toro Rosso) 1:45,864
7. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:46,030
8. Kvjat (Rus./Toro Rosso) 1:47,368
9. Massa (Braz./Williams) 1:48,079
10. Bottas (Fin./Williams) -1:48,147

Reklama

Související témata: