Hlavní obsah

Skandál na Sepangu. Bottas není Alonso, Massa ignoroval týmové pokyny

Léta byl dvojkou ve Ferrari, a když dostal od týmu pokyn, poslušně před sebe Fernanda Alonsa pustil. Když před sezónou Felipe Massa odešel k Williamsu, evidentně si myslel, že s rolí sluhy je konec. Jenže hned ve druhém závodě sezóny šampionátu formule 1 ho minulost dostihla. Během Velké ceny Malajsie dostal pokyn, ať před sebe pustí kolegu Valtteriho Bottase. A zkušený Brazilec se vzepřel a příkaz ignoroval!

Foto: Samsul Said, Reuters

Dán Kevin Magnussen z McLarenu (vpravo) před dvěma vozy stáje Williams Felipe Massou z Brazílie (vlevo) a Valtterim Bottasem z Finska.

Článek

„OK Felipe. Valtteri je rychlejší než ty, pusť ho před sebe," slyšel Massa v týmovém rádiu v 53. kole. Bývalý pilot Ferrari ovšem nereagoval. „Valtteri má lepší pneumatiky, musíme ho nechat jet. Nezdržuj ho," zaznělo tedy v týmovém rádiu další naléhání.

Jenže zkušený Brazilec týmovou režii odmítl. Jenson Button z McLarenu tak uhájil šestou příčku, Massa dojel sedmý a Bottas osmý.

„Myslím, že jsem udělal to nejlepší, co jsem mohl. Bojoval jsem s Jensonem až do konce. Dělal jsem všechno pro to, abychom jako tým získali co nejvíce bodů a já také," hájil se Massa v cíli v rozhovoru pro Sky Sports.

Rozhodl jsem se správně, tvrdí Brazilec

„Máme za sebou teprve druhý závod. Udělal jsem, co se dalo. Valtteri nedokázal předjet ani mě, s Jensonem by to měl ještě těžší. Nemyslím si, že by se naše situace změnila, pokud bych ho pustil před sebe," pokračoval v obhajobě.

„Valtteri byl v boxech jen o něco později než já. Měl lepší gumy, ale to by nestačilo k tomu, aby se dostal před Jensona. Jsem přesvědčený, že jsem se rozhodl správně," trval Massa na svém.

Jeho stájový kolega byl samozřejmě naštvaný. „Nechci se k tomu moc vyjadřovat. Měli bychom si to probrat nejprve v týmu. Myslím, že jsem skutečně měl dobrou šanci předjet Jensona. Přibližoval jsem se velmi rychle, ale jak jsem řekl, nejprve si to probereme v týmu mezi sebou," řekl mladý Valtteri Bottas.

Formule je týmový sport, řekla šéfka

Šéfka stáje Claire Williamsová tak hned na startu sezóny musí urovnávat první spor. „Takové jsou závody. Byla to složitá situace. Každý chce dělat nejlepší práci, ale je to týmový sport. Jsme tu, abychom pro náš tým získali maximální počet bodů do Poháru konstruktérů," řekla pro Sky Sports.

„Jsem velmi ráda, že jsme obsadili sedmé a osmé místo, pro náš tým je to skvělý výsledek. Jsme na tom mnohem lépe než loni, takže v tomto směru jsem spokojená," dodala smířlivě.

Sepang jako by války týmových kolegů přitahoval. Před rokem tady Sebastian Vettel ignoroval příkaz Red Bullu a předjel Marka Webbera.

Udělal Felipe Massa dobře, že ignoroval příkaz a nepustil před sebe stájového kolegu Valtteriho Bottase?
Ano
88 %
Ne
12 %
Celkem hlasovalo 24555 čtenářů.

Reklama

Související témata: