Hlavní obsah

Velkou cenu Bahrajnu opanovali piloti stáje Mercedes. Zvítězil Hamilton

Manáma
Aktualizováno

Podruhé v řadě slaví stáj Mercedes double! Ve Velké ceně Bahrajnu zvítězil Brit Lewis Hamilton, pro druhé místo si dojel Němec Nico Rosberg. Mercedes v Bahrajnu jednoznačně dominoval, zbytek pole skončil daleko za ním. Třetí dojel Mexičan Sergio Pérez ze stáje Force India, která také používá motory německé automobilky.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Druhý Nico Rosberg (vlevo) gratuluje svému stájovému kolegovi z Mercedesu Lewisu Hamiltonovi k vítězství ve Velké ceně Bahrajnu.

Článek
Fotogalerie

Mercedesy opět potvrdily dominanci v seriálu po zavedení nových pravidel a boj o titul mistra světa se zatím odehrává mezi Rosbergem, který má 61 bodů, a Hamiltonem (50). Brit nabral manko v prvním závodu v Austrálii, který nedokončil. Dnešním 24. vítězstvím v kariéře mistr světa z roku 2008 vyrovnal bilanci legendárního Argentince Juana Manuela Fangia a dostal se do elitní desítky historického pořadí.

Rosberg sice vyhrál kvalifikaci, ale výhodu lepší strany při vjezdu do první šikany využil k vedení po startu Hamilton. Ze třetího místa se propadl na šestou pozici Fin Valtteri Botas z Williamsu, naopak ze sedmé příčky poskočil na třetí místo po skvělém startu jeho týmový kolega Felipe Massa z Brazílie. Zatímco od třetího místa se bojovalo o každou píď na trati, oba mercedesy všem soupeřům odjížděly.

Williamsům se sjížděly pneumatiky a Massa přišel o třetí místo, kam se posunul Pérez, čtvrtý muž kvalifikace. Pomalu vpřed se sunul čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Německa, jenž startoval jako desátý, ale po 15 kolech už byl šestý. Jenže přišel příkaz vedení týmu a Vettel musel pustit před sebe rychlejšího Australana Daniela Ricciarda, který dojel nakonec čtvrtý. Vettelovi nefungoval systém otevření zadního přítlačného křídla DRS a propadl se zpět na desáté místo.

Piloti Mercedesu sváděli tuhé souboje

Fantastický boj o vedení předváděli s velkým náskokem jedoucí Hamilton s Rosbergem. V devatenáctém kole měli už půl minuty na ostatní, ale mezi sebou setiny. Několikrát si vyměnili pozice, jejich souboje byly na milimetry. Dramatická jízda o třetí místo byla k vidění také mezi vozy týmů Williams a Force India, který byl nakonec úspěšnější.

Patnáct okruhů před koncem Pastor Maldonado z Venezuely nezvládl zatáčku a trefil se svým williamsem Mexičana Estebana Gutiérreze, jehož lotus se v letu přetočil a dopadl opět na kola. Nehoda se obešla bez zranění, ale na trať vyrazil bezpečnostní vůz. Oba mercedesy okamžitě zajely pro nové pneumatiky a přišly o takřka minutový náskok. Ze zpomalení závodu těžily vozy Force India a Vettel, který nakonec dojel šestý.

V posledních deseti kolech se oba piloti Mercedesu ostatním opět výrazně vzdálili a kolo na kolo se rvali o vítězství. V závěru už dali přednost klidnému dojezdu a upevnili svou dominanci v sezóně.

Velká cena Bahrajnu, 3. závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:39:42,743 (prům. rychlost 185,476 km/h)
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -1,085
3. Pérez (Mex./Force India) -24,067
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -24,489
5. Hülkenberg (Něm./Force India) -28,654
6. Vettel (Něm./Red Bull) -29,879
7. Massa (Braz./Williams) -31,265
8. Bottas (Fin./Williams) -31,876
9. Alonso (Šp./Ferrari) -32,595
10. Räikkönen (Fin./Ferrari) -33,462.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 19 závodů):
1. Rosberg 61
2. Hamilton 50
3. Hülkenberg 28
4. Alonso 26
5. Button (Brit./McLaren) 23
6. Vettel 23
7. Magnussen (Dán./McLaren) 20
8. Bottas 18
9. Pérez 16
10. Ricciardo 12.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 111
2. Force India 44
3. McLaren 43
4. Red Bull 35
5. Ferrari 33
6. Williams 30
7. Toro Rosso 7.

Reklama

Související témata: