Hlavní obsah

Další žena se přiblížila startu ve formuli 1. Má za sebou testovací jízdy

Maranello

Simona de Silvestrová je zase o kousek blíž startu ve formuli 1. Švýcarská závodnice má za sebou ve stáji Sauber první testovací jízdy. Premiéru si odbyla o tomto víkendu na okruhu Fiorano v Itálii ve dva roky starém monopostu C31.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarská závodnice Simona de Silvestrová by mohla jezdit ve formuli 1 za Sauber.

Článek

„Ačkoliv řídit formuli 1 je něco mimořádného, nebyla jsem ani moc nervózní. Soustředila jsem se na svoji práci," řekla po sobotní více než stovce absolvovaných okruhů pětadvacetiletá závodnice se čtyřletými zkušenostmi ze zámořské série IndyCar.

„Největší dojem na mě udělaly přítlak a brzdy. Přetížení je o něco vyšší, než na co jsem byla zvyklá z IndyCar. Fyzicky jsem to zvládla, což je jednoznačně výsledek dobré přípravy. Hodně jsem v posledních měsících dřela a vyplatilo se to."

De Silvestrová je v Sauberu testovací pilotkou vedle Rusa Sergeje Sirotkina. Aby získala superlicenci a mohla si už v příští sezóně splnit sen o případném startu v závodě, musí odjet alespoň 300 kilometrů v aktuálním voze F1. K tomu by mohla dostat možnost při testovacích jízdách po červencové Grand Prix Velké Británie v Silverstonu nebo v listopadu po závěrečném závodě mistrovství světa v Abú Zabí.

Ve formuli 1 dosud usedlo do soutěžního kokpitu pět žen, pouze Italky Maria Teresa de Filippisová (1958-1959) a Lella Lombardiová se ale kvalifikovaly i do závodů. Lombardiová v roce 1975 obsadila šesté místo v Grand Prix Španělska. Naposledy v F1 působila jiná Italka Giovanna Amatiová v roce 1992.

Reklama

Související témata: