Hlavní obsah

FANTASY: V Monaku zvítězí Rosberg! O stupně vítězů se popere Red Bull

fantasy

Poté, co se formule 1 přesunula před čtrnácti dny do Evropy, jsme byli při Velké ceně Španělska svědky dramatického souboje o první místo mezi oběma vozy stáje Mercedes. Teď se celý kolotoč královny motosportu přesouvá na nejunikátnější okruh ze všech - do Monaka.

Kapitánem týmu bude Rosberg!

Článek

Nico Rosberg, který aktuálně ztrácí v pořadí šampionátu na svého týmového kolegu a vedoucího jezdce Lewise Hamiltona pouhé tři body, v Monaku vyrůstal. V loňském roce zde vybojoval pole position a následně vyhrál i závod. Monako by mohla být trať, kde Rosberg opět zvítězí a přeruší tak sérii čtyř vítězství britského pilota.

Monako je technicky nejnáročnější závod z celé série Grand Prix a jak řekl jeden slavný pilot: "Monako je trať, kde výkon motorů a maximální rychlost nic neznamenají." Tato skutečnost nahrává do karet všem ostatním stájím, které se zatím marně snaží dohnat Mercedes.

Důvěru vkládáme do stáje Red Bull

Dominance stříbrných šípů by na městském okruhu neměla být tak obrovská, jak tomu bylo v předešlých závodech. Do našeho týmu jsme proto jako stáj zařadili Red Bull i s oběma jeho piloty, Sebastianem Vettelem a Danielem Ricciardem.

Vettel slaví v našem Fantasy týmu premiéru. Ve Španělsku díky výměně převodovky startoval až z 15. místa. Díky výborné stíhací jízdě a dobře zvolené strategii dojel na čtvrtém místě za svým stájovým kolegou, a dokonce zajel nejrychlejší kolo závodu. Čtyřnásobný mistr světa je toho názoru, že v Monaku může kdokoliv porazit kohokoliv: "Těžko se něco odhaduje, ale v Monaku nepotřebujete takový výkon motoru. Možná bude i pršet. Na tomhle okruhu je vždy šance porazit každého."

Zajímavosti Velké ceny Monaka

Unikátní trati v Monaku patří hned několik prvenství: piloti zde jezdí nejnižší průměrnou rychlostí ze všech závodů (pod 160 km/h), kolo měří pouze 3 340 metrů a celý závod se jede na nejvyšší počet kol v celém MS. Aby jezdci urazili vypsaných 260,520 km, musí se ulicemi Monte Carla prohnat 78x.

Nejdelším místem, kde se jede na plný plyn, je rovinka a táhlá zatáčka, která vede skrz tunel. Tento úsek měří 670 metrů, piloti jím projedou pod 7 sekund a na jeho konci dosahují maximální rychlosti přibližně 258 km/h. Na úzké trati je velké nezbezpečí střetu s bariérou a šance na vyjetí zpomalovacího vozu je podle statistik 80 procent. Nejvíce vítězství v nejslavnějím závodu formule 1 zaznamenal legendární Ayrton Senna, který v Monaku zvítězil šestkrát.

Reklama

Související témata: