Hlavní obsah

Rosberg opět zářil v Monaku, Hamilton odrazil útok Ricciarda a dojel druhý

Monte Carlo
Aktualizováno

Nico Rosberg vyhrál šestý díl letošního MS formule 1 v Monte Carlu, vrátil se tak do čela pořadí seriálu před týmového kolegu ze stáje Mercedes Lewise Hamiltona. Triumfoval podruhé v sezóně, popáté v kariéře. Tím se osmadvacetiletý Němec vyrovnal svému otci Kekemu, finskému mistru světa F1 z roku 1982. Oba mají shodně z devíti sezón na kontě i 17 umístění na stupních vítězů, Nico však bilanci ještě může výrazně vylepšit. Hamilton tentokrát skončil druhý.

Foto: Max Rossi, Reuters

Nico Rosberg se ujal vedení v Monte Carlu hned po start a držel ho i v cíli.

Článek
Fotogalerie

Na prestižním ale předjíždění nepříliš umožňujícím okruhu se po opakovaném startu vinou valné hromady v jedné z prvních zatáček naplňoval očekávaný scénář a Rosberg, který měl výhodu pole position, s Hamiltonem ujížděli zbytku pole.

Rosberg má po druhém vítězství v sezóně, kterou zahájil triumfem v Melbourne, na kontě 122 bodů. Před Hamiltonem vede o čtyři body. Oba znovu navýšili už tak obří náskok před dalšími soupeři a boj o titul mistra světa se zužuje na dvojici jezdců Mercedesu.

Rosbergovi se v Monaku, kde vyrůstal a žije, tradičně daří. I vloni se zde radoval z prvenství. "Samozřejmě mám za sebou další výjimečný den. Lewis jel výborně a pořádně na mě tlačil. Udržel jsem ale chladnou hlavu a na konci trochu poodjel, protože jsem měl nové pneumatiky," uvedl Rosberg, který porazil svého týmového kolegu o více než devět sekund.

Dusno po kvalifikaci

Mezi oběma piloty Mercedesu vzniklo poněkud dusno po sobotní kvalifikaci, v jejímž závěru Rosberg probrzdil zatáčku Mirabeau a vyjel z trati. Kvalifikace tím fakticky skončila, neboť bylo máváno žlutou vlajkou, takže Hamilton už neměl šanci dostat se před něj. Komisaři Rosbergův incident vyšetřovali, zda nešlo o úmysl, ale k žádnému trestu nesáhli.

Při výjezdu safety caru po jedné z havárií v první půli závodu oba lídři zajeli do boxů, restart na pořadí prvních dvou nic nezměnil. Hamilton však v závěru ztrácel, hlásil problémy s viděním. Útočil na něj Australan Ricciardo s red bullem. Ale marně. O čtyři desetiny sekundy zaostal. Čtvrtý Španěl Alonso s ferrari ztratil na vítěze už přes půl minuty.

"Bylo to něco s krytem, nic vážného," podotkl ke komplikacím Hamilton, mistr světa z roku 2008, kdy v Monaku vyhrál. "Máme za sebou dobrý den, pro tým je skvělé vybojovat další double. Jelo se mi výborně a cítil jsem se silný, ale tady je těžké předjíždět," dodal Hamilton.

Po pátém double za sebou má Mercedes 240 bodů, zatímco druhý Red Bull 99. Úvodních šest závodů v sezóně se povedlo jedné stáji ovládnout poprvé od roku 1988, kdy to dokázali legendární piloti Ayrton Senna a Alain Prost v barvách McLarenu.

Stou velkou cenu v barvách Red Bullu absolvoval úřadující mistr světa Sebastian Vettel. Ten je stejně jako jeho zaměstnavatel v letošním roce na ústupu, což se v ulicích Monte Carla jen a jen potvrdilo.

Vettel neměl loď, rychle mizel domů

Po problémech s vozem v kvalifikaci dobře odstartoval a dostal se na třetí místo před Ricciarda, ve čtvrtém kole však jeho monopost zpomalil kvůli slabému výkonu motoru.

"No tak, hoši. Myslel jsem, že jsme vyzkoušeli všechno," posteskl si frustrovaný německý jezdec. Po dlouhé zastávce v boxech se vrátil na trať jako poslední, ale pak si stěžoval, že nemůže řadit, a v osmém kole pro něj závod definitivně skončil. Podle Red Bullu šlo stejně jako v kvalifikaci o potíže s jednotkou rekuperace kinetické energie.

"Jak se z tohohle dostanu? Loď tu nemám, ale budu se snažit zmizet co nejrychleji domů," uvedl Vettel po svém jubilejním 100. závodu za Red Bull. V šampionátu klesl ze čtvrté na šestou příčku.

Ve své páté sezóně v F1 se dočkala prvních bodů stáj Marussia zásluhou Francouze Julese Bianchiho, který obsadil devátou příčku, i když si musel v závodě odpykat dvě penalizace.

Velká cena Monaka, 6. závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:49:27,661 (prům. rychlost: 142,802 km/h)
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -9,200
3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -9,600
4. Alonso (Šp./Ferrari) -32,400
5. Hülkenberg (Něm./Force India)
6. Button (Brit./McLaren)
7. Massa (Braz./Williams)
8. Grosjean (Fr./Lotus)
9. Bianchi (Fr./Marussia)
10. Magnussen (Dán./McLaren) všichni -1 kolo
Průběžné pořadí MS (po 6 z 19 závodů):
1. Rosberg 122
2. Hamilton 118
3. Alonso 61
4. Ricciardo 54
5. Hülkenberg 47
6. Vettel (Něm./Red Bull) 45
7. Bottas (Fin./Williams) 34
8. Button 31
9. Magnussen 21
10. Pérez (Mex./Force India) 20
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 240
2. Red Bull 99
3. Ferrari 78
4. Force India 67
5. McLaren 52
6. Williams 52
7. Lotus 8
8. Toro Rosso 8
9. Marussia 2

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint