Hlavní obsah

Alonso kuje pikle. Jedná s McLarenem

Radek MalinaSport.czPrávo

Senzačního přesunu se dost možná dočkají fanoušci formule 1. Nedělní GP Kanady byla sice teprve sedmým dílem letošního šampionátu, ale v boxech už se horečně řeší sestavy pro příští ročník královské disciplíny světa motorsportu.

Foto: Max Rossi, Reuters

Španěl Fernando Alonso není ve Ferrari spokojen

Článek

Hodně žhavým tématem je přesun Fernanda Alonsa z Ferrari do McLarenu. Španělský borec už v britské stáji, za niž v tomto roce jezdí Jenson Button a Kevin Magnussen, působil a jeho angažmá nedopadlo dobře. Původně několikaletý kontrakt zůstal nenaplněn a rodák z Ovieda se pakoval po dvanácti měsících na konci roku 2007 kvůli neshodám s Lewisem Hamiltonem. Jenže aktuálně je frustrován formou Ferrari. Nedaří se mu naplnit vítězné ambice, o titulu si může nechat jen zdát. A v McLarenu už na nevydařenou spolupráci dávno nemyslí.

„Fernando bude vítán, pokud se tak rozhodne. Všichni jsou překvapeni, že jsem s ním jednal. Ale my spolu nemáme žádný problém. Nejdůležitější jsou pro nás vítězství. Budeme potřebovat skvělého jezdce a Alonso jím nepochybně je," prohlásil pro F1.uk Ron Dennis, šéf McLarenu. Jeho tým sice aktuálně nepatří na špici seriálu, jenže od příští sezóny bude používat motory Honda a s těmi má přijít dramatické zlepšení.

Pokud by se tým nakonec nedomluvil s Alonsem, jsou ve hře dva neméně skvělí piloti Lewis Hamilton a Sebastian Vettel. Zatímco v případě prvního z borců, který momentálně řádí u Mercedesu a usiluje o titul mistra světa, proběhlo podle stejného serveru jen opatrné oťukávání, v případě úřadujícího německého šampióna jde o reálnou možnost.

Vettel se letos trápí, nedaří se mu sladit jezdecký styl s novými monoposty. A navíc Red Bull po sezóně podle zákulisních informací opustí geniální Adrian Newey, jenž pro Vettela připravil všechny čtyři mistrovské vozy. „Nová pravidla umožňují v průběhu sezóny jen kosmetické změny, není možné pracovat na zásadním vylepšení," netajil britský konstruktér, že je frustrován minimální možností ovlivnit vývoj sezóny. A pokud by stvořitel čtyř mistrovských strojů v řadě skutečně Red Bull opustil, Vettel by zřejmě neměl důvod odkládat velký přestup.

Reklama

Související témata: