Hlavní obsah

Wolffová překonala další milník F1. Bude oficiální testovací jezdkyní Williamsu

Praha

Susie Wolffová udělala další krůček k naplnění svého snu o angažmá ve formuli 1. Skotská závodnice bude v příštím roce plnit roli testovací jezdkyně stáje Williams, v níž se od roku 2012 podílela na vývoji vozů. V nové roli by měla v nadcházející sezóně absolvovat dva měřené tréninky a dva dny by měla strávit v kokpitu při oficiálních testech.

Foto: Profimedia.cz

Susie Wolffová v kombinéze Williamsu na okruhu v Singapuru.

Článek

Dosavadní působení Wolffové ve Williamsu vyvrcholilo letos, kdy se jednatřicetiletá závodnice stala po více než dvaceti letech první ženou, která v kokpitu zasáhla do programu Grand Prix, když absolvovala měřený trénink v Silverstonu a na Hockenheimringu. A po odchodu Felipeho Nasra, který získal závodní sedačku v týmu Sauber, se sympatická blondýnka posune ještě o stupeň výš. Vedle tréninků a testů by se navíc měla výrazným způsobem podílet na vývoji vozů pomocí simulátoru.

„Je to pro mě další krok správným směrem. Jsem potěšena, že Williams ocenil můj profesní vývoj a tvrdou práci," poznamenala Wolffová v tiskové zprávě. „Williams je aktuálně ve fantastickém laufu a je mi velkou ctí být součástí týmu. Díky mé nové pozici budu v ještě užším kontaktu s Felipem (Massou) a Valtterim (Bottasem) a budu se spolupodílet na tom, aby vůz FW37 navázal na skvělé výkony letošního modelu FW36," doplnila manželka šéfa stáje Mercedes Tota Wolffa.

Williams po letech strádání letos absolvoval velmi úspěšnou sezónu, v Poháru konstruktérů skončil třetí, když porazil Ferrari i McLaren, a Fin Valtteri Bottas obsadil čtvrtou příčku v šampionátu jezdců. „Jmenování Susie do role testovací jezdkyně bylo přirozeným krokem. Neustále nás ohromuje svými technickými znalostmi a zpětnou vazbou, kterou nám dává po zkušenostech z kokpitu. Do příští sezóny půjdeme v opravdu silném složení a doufám, že navážeme na úspěchy z letošního roku," dodala šéfka stáje Claire Williamsová.

Ženy ve formuli 1
1958-59Maria Teresa de Filippisová (It.)5x účast v GP/3 starty
1974-76Lella Lombardiová (It.)17/12
1976, 1978Divina Galicaová (Brit.)3/0
1980Desiré Wilsonová (JAR)1/0
1992Giovanna Amatiová (It.)3/0

Reklama

Související témata: