Hlavní obsah

Krásná Susie další díru do F1 neudělá, po sezóně ukončí kariéru

Byla blízko, svůj sen o startu v závodu formule 1 ale nenaplní. Automobilová závodnice Susie Wolffová, která se loni stala po dvaadvaceti letech první ženou, jež účastí v měřeném tréninku zasáhla do víkendového programu Grand Prix, po letošní sezóně ukončí kariéru. Tým Williams, pro nějž Wolffová plní roli testovacího jezdce, o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Staley/LAT/Rex Shutterstock, Profimedia.cz

Susie Wolffová s manželem Totem při Velké ceně Singapuru.

Článek

Wolffová se jako jezdkyně podílela na vývoji vozů stáje Williams od roku 2012, v letošní sezóně pak plnila roli oficiálního testovacího jezdce. A loni dostala možnost jet měřené tréninky v Británii a Německu. Sen mnoha emancipovaných závodnic o startu ženy v závodu formule 1 ale sympatická Skotka nenaplní. Zatím poslední jezdkyní, která má ve statistice zaškrtnutou kolonku "Účast v GP", tak zůstává Italka Giovanna Amatiová, která se mezi elitou snažila prosadit v roce 1992.

„Chci Williamsu moc poděkovat za šanci, kterou mi v posledních letech dal. Splnil se mi sen řídit vůz formule 1. Byly to roky skvělé spolupráce, nyní ale tuhle kapitolu pomalu uzavírám a těším se na nové výzvy," uvedla manželka šéfa stáje Mercedes Toto Wolffa. Rodačka z Obanu kariéru končí ve dvaatřiceti letech a lze předpokládat, že spolu s manželem chtějí rozšířit rodinu.

Rozhodla se v létě

Možná nejbliž byla Wolffová startu v F1 letos v březnu v Malajsii, kdy tým Williams řešil, zda nebude muset posadit do kokpitu náhradníka za Valtteriho Bottase, který se potýkal s problémy se zády. Finský pilot se ale stačil dát do startu Grand Prix v Sepangu dohromady a naděje blonďaté jezdkyně opět zhasla. "Nebyl to rozhodující moment, ale je pravda, že mě to hodně nahlodalo. Od té doby se mi honilo hlavou 'Můžu to vůbec dokázat'," přiznala Wolffová BBC.

"Rozhodla jsem se na konci léta. Došlo mi, že dostat se do formule 1 je prakticky nemožné. Mým cílem bylo postavit se na startovní rošt, ukázalo se ale, že je to nereálné. A já jsem vždy říkala, že pokud se přestanu posouvat dál, stopnu to. Ten okamžik přišel," doplnila účastnice seriálů DTM, Formule Renault či Formule 3.

Ještě před ukončením kariéry si Wolffová zazávodí 20. a 21. listopadu po boku Felipeho Massy na exhibičním Race of Champions na Olympijském stadiónu v Londýně. „Spolupráce se Susie byla opravdu povznášející a její poznatky tvořily důležitou součást při vývoji nových vozů. Je nám líto, že končí. A doufáme, že s Felipem při jejím posledním závodu vytřou konkurenci zrak," poznamenala šéfka stáje Claire Williamsová.

Ženský element odchodem Wolffové z formule 1 nezmizí, se stájí Lotus od letošního roku spolupracuje Španělka Carmen Jordáová.

Ženy ve formuli 1
1958-59Maria Teresa de Filippisová (It.)5x účast v GP/3 starty
1974-76Lella Lombardiová (It.)17/12
1976, 1978Divina Galicaová (Brit.)3/0
1980Desiré Wilsonová (JAR)1/0
1992Giovanna Amatiová (It.)3/0

Reklama

Související témata: