Hlavní obsah

Nový monopost Ferrari. Hubenější a po víc než 20 letech opět v červenobílé

Praha/Maranello

Povzbuzeni výsledky z uplynulé sezóny vzhlíží stáj Ferrari k nadcházející sezóně formule 1 jako k milníku, který připomene štědré roky ověnčené vavříny. Nahlodat suverenitu Mercedesu má pomoci i letošní monopost s označením SF16-H, který Scuderia slavnostně představila v pátek.

Nová formule Ferrari pro sezónu 2016.Video: Scuderia Ferrari

 
Článek

Ferrari v minulé sezóně zaznamenalo tři vítězství a zajistilo si druhou pozici v Poháru konstruktérů. A před březnovým startem nového ročníku šampionátu vládne v Maranellu optimistická nálada, že letošní rok bude ještě lepší. „Přirozeně, že naše cíle rostou. Všichni očekáváme víc a tenhle vůz by nám k tomu měl pomoci," poznamenal nad červenobílým monopostem Sebastian Vettel.

Právě u Ferrari nezvyklá červenobílá kombinace odkazuje na slavnou minulost, podobné barevné schéma měly vozy s koníkem na kapotě před více než dvěma dekádami. Proti loňskému monopostu také vůz na první pohled zeštíhlil v zadní části, což umožnil nový, kompaktnější motor.

Pokračování tříletého vývoje

„Loni jsme si dali za cíl tři výhry, které jsme získali. Letos musíme tlačit na pilu víc, být ve hře o titul. Minimálně bojovat až do samého konce. Nebude to jednoduché, konkurence nespala. My víme, že jsme odvedli to nejlepší, co jsme mohli," prohlásil při premiéře šéf stáje Maurizio Arrivabene.

Podle technického šéfa týmu Jamese Allisona Ferrari pokračovalo během zimy ve vývoji, který začal již před třemi lety. „V roce 2013 jsme ztráceli na všech frontách. Rezervy byly v oblasti výkonu, přítlaku i kinematiky. Na všech těchto oblastech jsme museli tvrdě zapracovat. Loni jsme udělali slušný krok nahoru. A doufáme, že tento vůz nás dostane do role skutečné konkurence," poznamenal Allison.

Mistrovství světa vozů formule startuje 20. března v australském Melbourne, stáje do té doby čekají ještě dva oficiální testy.

Reklama

Související témata: