Hlavní obsah

FIA upravila pravidla o komunikaci týmů F1 s jezdci rádiem

Budapešť

Po diskusích kolem penalizace Nica Rosberga v předchozím závodě formule 1 v Silverstonu kvůli nedovolené komunikaci prostřednictvím vysílačky upravila Mezinárodní automobilová federace FIA pravidla. Pokud tým v průběhu Grand Prix informuje rádiem jezdce o technických problémech na jeho vozu, musí jej zároveň přivolat do boxů a teprve tam bude možné situaci řešit, nebo musí pilot vůz odstavit.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Německý pilot Nico Rosberg musel v Silverstonu komunikovat s týmem kvůli porouchané převodovce.

Článek

Pravidlo bude uplatňováno už o víkendu při Velké ceně Maďarska, stáje o tom informoval ředitel závodu Charlie Whiting. Dosud regule umožňovaly předávání informací o technických potížích v případě, že jezdci bezprostředně hrozilo odstoupení. Týmy mohou nadále závodníky upozorňovat alespoň na poškození kapotáže monopostů.

Rosberg před dvěma týdny v Silverstonu měl nedlouho před koncem závodu problémy s převodovkou, které vyřešil díky komunikaci s týmem, jenž mu přes vysílačku poradil, aby se vyhnul sedmému rychlostnímu stupni.

Vedení závodu za to německému lídrovi šampionátu připočetlo k výslednému času desetisekundovou penalizaci. Rosberg kvůli tomu klesl z druhého na třetí místo a pořadí mistrovství světa vede už jen o bod před týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem. Stáj Mercedes se původně hodlala proti verdiktu bránit, ale nakonec protest nepodala.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint