Hlavní obsah

Spor o nechutný Ricciardův ceremoniál. Fuj, pohoršuje se mistr světa

Melbourne

Start sezóny formule 1 se blíží a vypjatou atmosféru kolem velkých cen je třeba také čas od času odlehčit. Z tohoto soudku je také poněkud úsměvný spor o smradlavou botu. Jeho původcem je Daniel Ricciardo, který v případě triumfu pije šampaňské právě ze svojí boty. Lewis Hamilton, trojnásobný mistr světa, se nad tím pohoršuje a označuje svéráznou oslavu za nechutnou.

Foto: Profimedia.cz

Australský pilot Daniel Ricciardo pije šampaňské z vlastní boty po triumfu ve Velké ceně Malajsie.

Článek

Mistrem světa ještě nikdy nebyl, jeden titul už ale pilot Red Bullu má. Na scénu formule 1 uvedl oslavu zvanou „shoey", kterou by si Daniel Ricciardo mohl klidně nechat patentovat.

Šampaňské, které dostane na pódiu, si nalije do své závodní boty a vypije ho. A kdyby jen to. Lahůdku nabízí i ostatním a někteří z nich se už napili. Nico Rosberg, Mark Webber, Christian Horner či Gerard Butler.

„Pití šampaňského z boty pochází od několika Australanů zvaných Mad Huyes. Cestují po světě, rybaří nebo surfují a pijí hodně piva - takže takhle vznikl shoey," uculuje se Australan.

Hamiltonovi oslava nevoní

Nevábný ceremoniál má ovšem velkého odpůrce. Trojnásobného mistra světa Lewise Hamiltona.

„Neexistuje žádný závodní úspěch, který by mě k tomu přinutil, je to nechutné. Já bych pot nepil ani z vlastní boty," cituje ESPN slova pilota Mercedesu.

„V autě kolem nás proudí různé hydraulické tekutiny, které mají i 300 stupňů nebo podobně šílené teploty. Všechno je neskutečně horké. Můj otec tomu říká zavařovaný palec, prostě pije zavařeninu z palce," pohoršuje se Hamilton.

Rituál se šíří do jiných závodních sérií

Jedno však svému soupeři nechat musí. Pití z boty je originální. „V zásadě je fajn, že má něco vlastního. Obdivuji ho, že něco takového má. Když chce pít pot z vlastní boty, tak je to cool, ale já rozhodně nechci," ujišťuje Hamilton.

Nejspíš ovšem zůstane v menšině. Ricciardův smradlavý rituál se úspěšně šíří do jiných závodních sérií.

„Jack Miller (závodí v MotoGP) některé z Mad Huyes zná, takže když vyhrál v Assenu, tušil jsem, co se chystá udělat... Jen jsem si myslel, že se zvyk udrží jako australská tradice, ale už jsem ho viděl také u Valentina Rossiho!" zlobí se naoko vynálezce.

Ricciarda se samozřejmě ptají, jak šampáňo z boty chutná. „Překvapivě dobře, ale víno nesmí být teplé," řehtá se Ricciardo.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint