Hlavní obsah

Hamilton je puberťák, Vettel inteligent. Exšampión si podal piloty

Právě před dvaceti lety slavil v roce 1997 titul mistra světa. Dnes už 45letý Kanaďan dění ve formuli 1 jen komentuje a na začátku nové sezóny Jacques Villeneuve v článku pro Auto Bild Motorsport charakterizoval všechny piloty na startovním roštu. Vybrali jsme deset největších favoritů podle kurzů na titul mistra světa společnosti William Hill.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Úsměvy před startem... Zleva Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo a Sebastian Vettel.

Článek

Lewis Hamilton (Mercedes, kurz na mistra světa 1,73): „Je určitě nejrychlejší, při soubojích nekompromisní. Po Rosbergově odchodu je Lewis podle mě top favorit na titul. Nelíbí se mi však, jak se prezentuje navenek. Chová se jako hollywoodská hvězda, která je přesvědčena o tom, že všichni ostatní jsou jen statisté. Podle mě je to pubertální."

Valtteri Bottas (Mercedes, 6,00): „Jeho výkony ve Williamsu byly zčásti velmi dobré, ale zčásti jen průměrné. Bottas bude mít v sezóně velmi těžkou práci, aby vedle Hamiltona obstál. Vítězství v Mercedesu jsou však povinností."

Sebastian Vettel (Ferrari, 6,00): „Je jedním z nejlepších a nejinteligentnějších v poli. Ve Ferrari to však nemá jednoduché. Rok 2017 bude z hlediska přípravy základů pro budoucnost rozhodující."

Max Verstappen (Red Bull, 11,00): „Má mimořádný talent. Nepochybně. Ale má i potřebnou vyzrálost na to, aby bojoval o titul? O tom pochybuji, ale rád si to nechám předvést. Loni byly některé z jeho manévrů více než hraniční. Nejvíc mě zlobí, že FIA jeho brutální jezdecký styl nikdy nepotrestala. Jako by měl u kamarádů sportovních komisařů nějakou ochranu. Pokud se bude zlepšovat, bude kandidátem nejen na vítězství."

Daniel Ricciardo (Red Bull, 13,00): „I když bylo kolem jeho kolegy Verstappena obrovské haló, Ricciardo mladíka zdolal v kvalifikačních i závodních minisoubojích. Se správným autem může být mistrem světa. Pokud bude Red Bull na úrovni Mercedesu, je Ricciardo vedle Hamiltona dalším z favoritů."

Kimi Räikkönen (Ferrari, 13,00): „Kimi mluví stejně jako jezdí. Chladně, kontrolovaně, koncentruje se pouze na to nevyhnutelné. Možná je o něco pomalejší než Vettel, ale téměř vždy dokáže vytěžit maximum."

Felipe Massa (Williams, 201,00): „Williams ho potřebuje více než kdy předtím. Felipe podle mě ví, že pro Strolla bude spíše učitelem než látkou. V kvalifikaci by mohl mít Stroll díky své mladické bezstarostnosti navrch. V závodě bude Massa dominovat - pokud tedy bude moci."

Carlos Sainz jun. (Toro Rosso, 501,00): „Jezdil za Toro Rosso na stejné úrovni s Maxem Verstappenem, Red Bull si ovšem vybral toho druhého... Obávám se, že Toro Rosso není dostatečně schopné dosáhnout špičkových časů a výsledků."

Fernando Alonso (McLaren, 501,00): „Pokud je motivován, tak je i nadále absolutní světová třída. Několik úvodních závodů rozhodne o tom, kterým směrem se bude ubírat Fernandova cesta. Pokud se McLaren nedokáže zlepšovat, tak nevylučuji, že to vše hodí za hlavu a opustí formuli 1."

Nico Hülkenberg (Renault, 501,00): „Téměř každý v paddocku by od něj se správným autem očekával titul. Ale ptám se: Není přeceňován? V posledních dvou letech tahal v týmovém duelu ve Force Indii proti Pérezovi za kratší konec. Mnohé se vysvětlovalo smůlou, ale z dlouhodobého hlediska v F1 přece neexistuje štěstí či smůla. Pódia jsou pro něj podle mě absolutně mimo dosah."

Reklama

Související témata: