Hlavní obsah

Alonso chce dohnat Grahama Hilla. Vynechá Monako, pojede Indy 500

Londýn/Praha
Aktualizováno

Tým McLaren ve středu oznámil velký návrat na start slavného závodu 500 mil Indianapolis. A britský tým bude 28. května reprezentovat na oválu se slavnou cílovou čárou z cihel Fernando Alonso, který si kvůli touze po zisku motoristické trojkoruny nechá ujít letošní Velkou cenu Monaka formule 1, jež se jede ve stejném termínu.

Foto: Aly Song, Reuters

Pilot F1 Fernando Alonso na okruhu v Číně.

Článek

Oznámení McLarenu způsobilo senzaci, tým se totiž Indy 500 zúčastnil naposledy před 38 lety. Slavný závod letos pojede s monopostem připraveným stájí Andretti a poháněným motorem Honda. Vůz ponese značku McLaren.

„Cítím neuvěřitelné vzrušení. Indy 500 patří k nejslavnějším závodům v motoristickém kalendáři a konkurovat mu mohou pouze 24 hodin Le Mans a Velká cena Monaka," naznačil Alonso obrovskou touhu sáhnout po druhém ze tří velkých triumfů, jimž se přezdívá Trojkoruna motorsportu. V Monaku dvojnásobný šampión F1 vyhrál dvakrát, v roce 2007 rovněž v barvách McLarenu.

„Je mi samozřejmě líto, že letos v Monte Carlu nebudu. Bude to ale jediná Velká cena, kterou vynechám. Na začátku června v Kanadě už budu opět v kokpitu," upozornil Alonso. Kdo pojede v uličkách středomořského knížectví, zatím McLaren neoznámil, podle spekulací by se ale mohl za volant posadit Jenson Button, který sice kariéru v F1 přerušil, v McLarenu je ale stále pod smlouvou.

Alonso odcestuje do Spojených států bezprostředně po Velké ceně Španělska, která se jede 14. května, s cílem najet co největší objem kilometrů s odlišným vozem. „Nikdy jsem Indy 500 nejel, vlastně jsem nikdy nezávodil ani na vysokorychlostním oválu. Nutná je stoprocentní koncentrace a přesnost, protože se vozy míjejí v těsné blízkosti v rychlosti přes 350 km/h. Jsem si ale jistý, že se do toho rychle dostanu," doplnil španělský pilot.

Může Alonso naplnit svůj sen a vykročit ve stopách legendárního Grahama Hilla? „Trojkoruna patří do mých snů. Vždyť ji zatím dokázal získat jediný závodník. Je to pekelná výzva, já ji ale přijímám. V Monaku jsem už vyhrál dvakrát, Indy jedu letos. Kdy budu závodit v Le Mans netuším, je mi ale teprve pětatřicet a mám spoustu času," dodal Alonso.

Reklama

Související témata: