Hlavní obsah

To je válka! Chtěl mě dvakrát zabít, pustil se nováček F1 do týmového kolegy

Hodně naštvaný byl po nedělní Velké ceně Belgie formule jedna Esteban Ocon. Během závodu měl hned dva incidenty se svým stájovým kolegou Sergiem Pérezem, kterého potom obvinil z ohrožení na životě. „Riskoval můj život. Pokusil se mě dvakrát zabít,“ zlobil se dvacetiletý mladík. A manévry jezdců rozčílily i vedení týmu Force India.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Esteban Ocon.

Článek

Jejich vzájemné kolize a následné hádky byly stále častější. Vrcholem pak byla nedělní Velká cena Belgie. Vše začalo už v prvním kole, kdy došlo ke kontaktu mezi oběma piloty, tentokrát se ještě incident obešel bez poškození vozů, avšak střetnutí z devětadvacátého kola už dopadlo hůře.

Sergio Pérez nenechal Estebanu Oconovi místo mezi jeho vozem a boxovou zdí a následně došlo ke kolizi. Ocon si poškodil přední křídlo, Pérez skončil s defektem pneumatiky a ze závodu později odstoupil. Ocon bral dva body za deváté místo.

„Riskovat takhle naše životy. Riskoval můj život v rychlosti tři sta kilometrů za hodinu,“ zlobil se Ocon na webu Autosport.com a pokračoval pak na Twitteru. „Měli jsme dobrý závod, dokud se mě Pérez dvakrát nepokusil zabít,“ napsal dvacetiletý mladík. „Každopádně se mu to nepovedlo a dojel jsem devátý,“ dodal.

„Měl by se chovat jako profesionální závodník, a to se rozhodně nechoval. Tohle nikdy žádnému jinému týmovému kolegovi neudělal. Musíme si promluvit jako chlap s chlapem,“ plánoval francouzský jezdec. Co na to Pérez? První incident označil za svou chybu. „Omlouvám se, nezkontroloval jsem to a Estebana jsem přehlédl,“ vysvětloval sedmadvacetiletý Pérez.

Druhý kontakt ale vidí jinak než Ocon. „Hlídal jsem si svou stopu, nebylo tam místo pro předjíždění. Myslel jsem si, že to udělá později, kde k tomu bude mít prostor. Oba jsme podcenili situaci a týmu zničili závod. Musíme si promluvit a vše vyřešit, abychom už přestali ztrácet další body,“ dodal mexický pilot.

Trpělivost došla i vedení týmu. „Viděl jsem to, co všichni v televizi. Vypadalo to, že Sergio natlačil Estebana do zdi. V budoucnu už k tomu nebudou mít příležitost. Do teď jsme je nechali závodit, pokud to nejsou schopni udělat pro dobro týmu, tak už spolu závodit nebudou. Nemohou takhle spolu kolidovat, musíme to vzít do svých rukou,“ prohlásil Otmar Szafnauer, provozní ředitel Force India a na otázku, zda by tým dokonce mohl nějakému z jezdců zakázat startovat v závodě, odpověděl jednoznačně. „Ano, pokud se to bude opakovat, budeme o tom muset přemýšlet,“ uzavřel.

Reklama

Související témata: