Hlavní obsah

Hamilton vyhrál kvalifikaci na úvodní VC Austrálie v rekordním čase

Melbourne
Aktualizováno

Kvalifikaci na úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Austrálie vyhrál Lewis Hamilton z Mercedesu. Pole position si zajistil rekordním časem. Druhé místo obsadil finský harcovník Kimi Räikkönen, třetí pozici bude mít na startu další jezdec Ferrari a vicemistr světa z minulé sezóny Sebastian Vettel.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Lewis Hamilton v kvalifikační jízdě na první závod sezóny - Velkou cenu Austrálie.

Článek

Vozy Ferrari sice na mokré trati ovládly dnešní závěrečný trénink, ale pro první místo na startu si už na suchu stejně jako v předchozích čtyřech letech dojel Hamilton. Čtyřnásobný mistr světa o sekundu vylepšil svůj loňský kvalifikační rekord a připsal si rekordní sedmou pole position na okruhu v Albert Parku.

"Můj čas byl téměř dokonalý. Člověk by čekal, že vzhledem k našim výsledkům z poslední doby to budu brát už jako něco normálního, ale rozhodně ne," řekl Hamilton. "Bylo to dramatické a ještě teď mi z toho buší srdce. Překvapilo mě, jak byla obě ferrari rychlá," přidal britský jezdec.

Räikkönen na druhém místě zaostal o 664 tisícin sekundy, vítěz loňského závodu a úřadující vicemistr světa Vettel byl o setinu pomalejší. "Myslím, že můžeme být spokojení. Včera se nám nedařilo, ale kvalifikace už byla lepší," uvedl německý pilot.

Vettel je také přesvědčený, že vzhledem k jinému nastavení nebude mezi Ferrari a Mercedesem takový rozdíl. "Doufám, že když to všechno zapnuli dneska, tak to zítra budou muset vypnout," prohlásil jezdec, který stejně jako Hamilton usiluje o pátý titul mistra světa.

Pro čtvrté místo si se ztrátou 715 tisícin na vítěze kvalifikace dojel Nizozemec Max Verstappen, jeho kolega z Red Bullu Daniel Ricciardo byl už se sekundovým mankem pátý. Domácí pilot se však kvůli porušení pravidel v pátečním tréninku posune na startovním roštu o tři místa vzad.

"Sezona ještě ani nezačala a já už dostal trest. Jsou to sr... Myslím, že se všichni shodneme, že mě mohli potrestat jinak. Mohli mi dát pokutu, varování, ale takhle mě okradli o možnost bojovat o pole position. Přitom jsem zpomalil, červenou vlajku jsem viděl, jen jsem nezpomalil dost," řekl už v pátek Ricciardo.

Poslední část kvalifikace nevyšla Valtterimu Bottasovi, který dostal při výjezdu ze zatáčky hodiny, po nárazu do bariéry zdemoloval pravou stranu vozu a ulomil obě kola. Finský pilot Mercedesu vyvázl bez zranění, ale kvalifikace byla zhruba na deset minut přerušena kvůli nutnosti vyčistit trať.

Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:21,164,
2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,664,
3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,674,
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,715,
5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,988,
6. Magnussen (Dán./Haas) -2,023,
7. Grosjean (Fr./Haas) -2,175,
8. Hülkenberg (Něm./Renault) -2,368,
9. Sainz (Šp./Renault) -2,413,
10. Bottas (Fin./Mercedes) nedokončil poslední část kvalifikace.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace