Hlavní obsah

První trénink F1 v Bahrajnu vyhrál Ricciardo z Red Bullu, druhý ovládl Räikkönen s Ferrari

Sáchir
Aktualizováno

Tréninky na Velkou cenu Bahrajnu formule 1 ovládly vozy Ferrari. Nejrychlejší čas na okruhu v Sáchiru dnes zajel Kimi Räikkönen před Sebastianem Vettelem. Nedařilo se naopak mistru světa Lewisi Hamiltonovi z Mercedesu, který byl se ztrátou šesti desetin sekundy až čtvrtý. Do nedělní Grand Prix navíc Brit odstartuje nejlépe z šestého místa, neboť dostal trest za nepovolenou výměnu motoru.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Jezdec Red Bullu Daniel Ricciardo.

Článek

Räikkönen zajel čas 1:29,817 a druhý trénink vyhrál i přesto, že v poslední zatáčce nejrychlejšího kola měl problémy s přilnavostí pneumatik a musel zpomalit. Vicemistra světa a loňského vítěze závodu v Bahrajnu Vettela porazil o pouhých jedenáct tisícin.

Třetí Valtteri Bottas zaostal o půl sekundy a Hamilton, který byl v prvním tréninku až pátý, byl ještě o desetinu pomalejší. Britský pilot v prvním kole vyjel v jedné ze zatáček z trati a cenný čas ztratil i v nejrychlejším kole, protože ho zablokoval Kevin Magnussen z Haasu.

Hamiltonovy šance na nedělní vítězství značně poklesly už před kvalifikací, neboť mechanici na jeho monopostu kvůli problémům s hydraulikou měnili motor, jenž musí podle pravidel vydržet alespoň šest závodů. Britský pilot tak byl potrestán ztrátou pěti míst na startu oproti kvalifikačnímu výsledku.

Na páté místo si polepšil Max Verstappen, který v prvním tréninku skončil hned v prvním kole kvůli problémům s elektronikou. Nizozemský pilot na Räikkönena ztratil téměř sekundu, stejně jako jeho týmový kolega z Red Bullu Daniel Ricciardo na šesté příčce.

Australský pilot Ricciardo si naopak výrazně pohoršil, protože časem 1:31,060 ovládl úvodní trénink. Během něj však na okruhu v Sáchiru panovalo třicetistupňové vedro, zatímco v sobotní kvalifikaci i při nedělním závodu budou podobné podmínky jako při večerním druhém tréninku.

Stejně jako v prvním tréninku se příliš nevedlo jezdcům McLarenu, kteří v Bahrajnu představili několik vylepšení v aerodynamice. Fernando Alonso byl devátý a Stoffel Vandoorne desátý. Před nimi ještě nejlepší desítku doplnili sedmý Nico Hülkenberg z Renaultu a osmý Pierre Gasly z Toro Rosso.

Tréninky na Velkou cenu Bahrajnu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:
První trénink:
1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:31,060,
2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,304,
3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,398,
4. Vettel (Něm./Ferrari) -0,410,
5. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,212,
6. Grosjean (Fr./Haas) -1,456.
Druhý trénink:
1. Räikkönen 1:29,817
2. Vettel -0,011
3. Bottas -0,563
4. Hamilton -0,655
5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,928
6. Ricciardo -0,934

Reklama

Související témata: