Hlavní obsah

Skvělé! Podmol bere na olympiádě extrémních sportů stříbro, na motorce z obchodu

Aktualizováno

Freestyle motokrosař Libor Podmol získal na X-Games svoji osmou medaili! Jediný český zástupce na olympiádě extrémních sportů v americkém Minneapolis skončil na druhém místě v závodě Step-up, tedy ve skoku přes laťku. Podmolovi se povedlo překonat výšku 12,5 metru, což bylo rozhodující pro zisk medaile. Laťku ve výšce 13 metrů už nepřeskočil. To se povedlo jedině Australanu Jarrydu McNeilovi, který se stal vítězem. „Mám neskutečnou radost. X-Games absolvuji na sériové motorce, kterou jsem si vyzvedl v obchodě a pouze ji polepil. Nakonec se nám ji povedlo skvěle vyladit," prohlásil Podmol.

Libor Podmol a jeho bláznivý kousek

 
Článek

Český freestyle motorkosař potvrdil, že patří ke světové špičce ve skoku do výšky. V konkurenci slavných amerických a australských závodníků vybojoval další medaili. Cenné kovy v této disciplíně sbírá od roku 2013. Přitom to na úspěch nevypadalo.

„Nevěřil jsem tomu, že to takhle dopadne. Sériová motorka značky Husqvarna neměla zprvu na hlíně skoro žádnou sílu. S mechanikem Petrem Veseckým se nám podařilo motor přenastavit. Vyšlo to skvěle," popisoval Podmol, mistr světa ve freestyle motokrosu z roku 2010.

Podmol soutěží Step-up na X-Games procházel bezchybně, ani jednou nemusel opravovat. To soupeři postupně vypadávali, nebo museli absolvovat druhý skok. O medaili rozhodla výška 12,5 metru. Tu překonali pouze tři jezdci. „Velice důležitý byl výběr stopy. Jedna házela více do výšky, druhá do dálky. Rozhodoval jsem se podle svých pocitů a podle toho, jak to zvládali soupeři. Vždycky jsem to propočítával v hlavě," dodal Podmol, loňský vicemistr světa. „Také jsem upravil svůj styl, oproti loňsku jsem skákal na placku."

S plackou v kapse do druhé disciplíny

Laťku ve výšce 13 metrů překonal pouze Australan Jarryd McNeil. Američan Colby Raha a Libor Podmol na druhý pokus neuspěli. O stříbru pro českého zástupce na X-Games rozhodl fakt, že na předchozí výšce Raha musel opravovat. „Na to jsem se soustředil. Chtěl jsem hlavně neudělat chybu. To může rozhodnout o barvě medaile. Jedná se o nové pravidlo," doplnil Podmol, který si dnešním stříbrem zajistil účast na příštích X-Games.

„Byla to velice důležitá medaile, vůbec první na X-Games pro Husqvarnu," prohlásil Podmol, kterého ještě večer čekala druhá disciplína, a to Best Trick. Tam chtěl předvést světu novinku, zcela nový trik Running Surfer. Jde o variaci jeho triku Surfer Flip, při kterém se rozjíždí na rampu s nohami na sedle. Ve vzduchu poté bude švihat nohami. „Tuhle kombinaci ještě nikdo neudělal, tak to bude světová premiéra," konstatoval před závodem český freestyle motokrosař.

A jak vypadala realita? V soutěži o nejlepší trik obsadil Podmol poslední osmé místo. "Snažil jsem se být odlišný, předvedl jsem jako jediný úplně nový trik. Divákům se líbil, jen prostě nedosáhl na tolik bodů," uvedl Podmol. "Bylo vidět, že rozhodčí preferují zejména dvojitá salta nebo salta vpřed," dodal.

Reklama

Související témata: