Hlavní obsah

Kvalifikace Moto3 a Moto2 se po vzoru MotoGP pojede na dvě části

Valencie

Kvalifikační formát nižších tříd Moto2 a Moto3 bude od příští sezony mistrovství světa silničních motocyklů po vzoru královské MotoGP dvojstupňový. Bezprostředně po závěrečné letošní Velké ceně ve Valencii rozhodli o sjednocení pravidel pro všechny kategorie organizátoři šampionátu.

Foto: Sport.cz

Jakub Kornfeil.

Článek

Podle nových regulí v Moto3 a Moto2 postoupí 14 nejrychlejších jezdců na základě kombinovaných časů z tří tréninků přímo do druhé části kvalifikace. Zbylí jezdci musejí do první kvalifikace a čtyři nejrychlejší si z ní vybojují právo utkat se o pořadí na roštu ve druhé části.

Tréninky se pojedou na 40 minut, obě kvalifikační části budou trvat po 15 minutách. Jezdci, kteří nepostoupí do druhé kvalifikace, budou stát na startu podle výsledku v kvalifikaci číslo jedna.

Pořadatelé MS si od zavedení formátu, jenž platí v MotoGP už od roku 2013, slibují větší atraktivitu a méně taktizování. Zároveň to pomůže závodníkům, kteří se v budoucnu přesunou do MotoGP a nebudou si tak muset zvykat na nový kvalifikační systém.

Reklama