Hlavní obsah

Motocyklový svátek! V Praze se sešlo nejvíce šampionů v historii

Praha

Téměř stovka titulů mistrů světa, Evropy, vítězství na Šestidenních, a to v terénu, na silnici, i ploché dráze, se sešlo v sobotu odpoledne v prostorách Auto Jarov. Jeho šéf, pětinásobný vítěz motocyklové Šestidenní u příležitosti 120. výročí výroby prvního motocyklu Laurin a Klement, na které navázaly Jawa a ČZ, sezval všechny české hvězdy, které na dvou kolech s vůní benzínu, šířili slávu českých motocyklů a své vlasti.

Foto: Karel Felt, Sport.cz, Právo

Zleva Květoslav Mašita, Josef Fojtík a Milan Špinka.

Článek

Na malém prostoru se sešlo nejvíc šampionů v historii. K největším hvězdám patřil Květoslav Mašita, šestinásobný vítěz Šestidenní, desetinásobný mistr Evropy bez přerušení v motocyklových soutěžích, a zároveň jediný Čech, který je v Síni legend Mezinárodní motocyklové federace FIM. „Krásně se vzpomíná, ale je mi líto, že už jen vzpomínáme. Určitě máme talenty, zabezpečení, jaké jsme měli v tehdejší Dukle, už neexistuje," pravil s nostalgií v hlase.

O čem povídat si měli i Zdeněk Velký s Antonínem Baborovským. Vzpomínali, jak vyhráli světový šampionát v motokrosu národních družstev ve slavné Sedlčanské kotlině, a stejně jako Jaroslav Falta patřili k absolutní světové špičce v motokrosu. „Chybí především špičková tovární technika. My jsme ji měli, nyní je pro mladé kluky těžko dostupná," konstatoval Antonín Baborovský.

Foto: Karel Felt, Sport.cz, Právo

Motokrosové legendy Antonín Baborovský (zleva) a Zdeněk Velký

Milan Špinka je světovým králem na ledové ploché dráze z roku 1974. Sbíral však medaile nejen na ledě, ale i na dlouhé ploché dráze, trávě a vyhrál i Zlatou přilbu. „I na ploché dráze platí, že talenti jsou, ale podmínky, především finanční, neumožňují dostat se technicky do top špičky, která je hodně silná. Určitě se ale u nás snažíme, abychom se přiblížili, i když zájem o motocyklový sport není tak velký, jako býval," konstatoval ledový šampion Špinka.

Svolavatel Josef Fojtík se svým týmem připravil i výstavu historických motocyklů, od těch prvních, až po slavné vítězné Jawy a stroje ČZ. „Jsem rád, že se podařilo přivést tolik legend. Určitě máme být na co pyšní a chlapi se kolikrát viděli po mnoha letech," říkal spokojeně Fojtík.

Foto: Karel Felt, Sport.cz, Právo

Od prvního motocyklu Laurin a Klement po nejslavnější Jawy ze Šestidenní

Reklama