Hlavní obsah

Překvapení. Salač byl v tréninku rychlejší než Kornfeil

Brno
Aktualizováno

Páteční trénink kategorie Moto3 dopadl na brněnském Masarykově okruhu pro české jezdce trochu nečekaně, z týmových kolegů stáje Redox Prüstel byl totiž úspěšnější ten mladší. Filip Salač dokázal ve druhé části o více než sekundu zrychlit, což pro něj znamenalo celkově čtrnáctý čas. Naopak Jakub Kornfeil, jenž ráno patřil do elitní desítky, se po poledni nezlepšil a z osmnáctého místa průběžného pořadí byl dost rozpačitý.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jezdec kategorie Moto3 Filip Salač z České republiky během tréninku na Velkou cenu ČR.

Článek
Fotogalerie

Prozatimní pole position si vyjel Argentinec Rodrigo, ale pořadí na startovním roštu určí až sobotní dvoudílná kvalifikace. Kornfeil, jenž v Brně obhajuje loňský bronz, za Salačem zaostal jen 139 tisícin. Jenže ve vyrovnaném poli nejslabší třídy, kde se šestnáct jezdců srovnalo ve vteřině, to stačilo až na 18. příčku.

Sedmnáctiletý Salač nečekaně drží poslední místo zajišťující přímý postup do druhé části kvalifikace. Naopak Kornfeil se musí pokusit v sobotu ráno v posledním tréninku zlepšit alespoň na to čtrnácté místo, jinak bude muset česká naděje na stupně vítězů při nedělní Grand Prix zasáhnout zítra hned ve 12.35 h do úvodní kvalifikace. Z ní ale postoupí do rozhodující části boje o rošt pouze čtyři nejrychlejší.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Italská motocyklová legenda Valentino Rossi(vlevo) a Karel Abraham na tiskové konferenci před Velkou cenou České republiky.

„Pro mě super, vyplatily se razantní změny v nastavení a navíc cítím, že ještě nejsem na svém maximu. O víkendu to naplno rozbalím," prohlásil Salač.

Daleko menší spokojenost vládne v táboře jeho krajana. „Zkoušeli jsme po obědě ještě trochu vychytat motorku, ale spíš jsme ji zhoršili, nedalo se na tom jet. Od prvního dne jsem čekal mnohem více," přiznal Kornfeil.

MotoGP vládl nováček

Trénink královské MotoGP překvapivě ovládl letošní nováček Fabio Quartararo z Francie, jenž odpoledne těsně předčil i dominujícího obhájce titulu Marka Márqueze. Domácí Karel Abraham, jenž se v neděli postaví na start domácí Grand Prix už potřinácté, obsadil až 21. pozici z třiadvaceti startujících. „Za ty roky poznávám, jak je stále těžší a těžší se propracovat do kýženého patnáctého místa, které ještě přináší body," tvrdil český jezdec, který to letos dokázal jen dvakrát.

„Motorka je sice výborně připravena, nemůžu si stěžovat, ale přece jen je znát, že jde o nejstarší stroj z celého startovního pole. Bohužel porazit tovární jezdce je pro mě prakticky nereálné. Ze tří závodních dnů letos mívám nejlepší pátky a nejhorší neděle, tak třeba tuhle tendenci dokážu v Brně obrátit a zlepšovat se. Je třeba, abych jel kvalifikaci i závod na 110 procent, jenže jsem ale zase blíž k pádu. Ale neriskovat, to by znamenalo dojet někde kolem dvacítky a to doma nechci," naznačil.

Rozšiřujeme o další podrobnosti

Tréninky na GP České republiky
Moto3:
1. Rodrigo (Arg./Honda) 2:08,125
2. Arbolino (It./Honda) -0,200
3. Suzuki (Jap./Honda) -0,308,
...14. Salač -0,888,
18. Kornfeil (oba ČR/KTM) -1,027
Moto2
1. Di Giannantonio (It./Speed Up) 2:01,695
2. Bulega (It./Kalex) -0,035
3. Nagašima (Jap./Kalex) -0,063
MotoGP:
1. Quartararo (Fr./Yamaha) 1:55,802
2. M. Márquez (Šp./Honda) -0,023
3. Miller (Austr./Ducati) -0,269,
...21. Abraham (ČR/Ducati) -1,760.

Reklama

Související témata: